stop het antichristelijk geweld"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Daden van antichristelijk geweld mogen nooit meer voorkomen." Die oproep deed aartsbisschop Raphael Cheenath van het Indiase Cuttack-Bubaneshwar, tijdens de Dag voor Vrede en Harmonie. Met bijeenkomsten in verschillende Indiase deelstaten werd stilgestaa
20080826orissa

"Daden van antichristelijk geweld mogen nooit meer voorkomen." Die oproep deed aartsbisschop Raphael Cheenath van het Indiase Cuttack-Bubaneshwar, tijdens de Dag voor Vrede en Harmonie. Met bijeenkomsten in verschillende Indiase deelstaten werd stilgestaan bij de golf van antichristelijk geweld die precies een jaar geleden losbarstte.

Het geweld begon vorig jaar na de moord op de extremistische hindoeleider Swami Laxmananada Saraswati. Hoewel de moord door maoïsten werd opgeëist gaven Saraswati’s volgelingen onmiddellijk de schuld aan de christenen en ontketenden een golf van geweld en brandstichting tegen de christenen. Het geweld was het hevigst in het district Khandamal in de deelstaat Orissa, en sloeg later ook over naar enkele andere deelstaten.

"Nu er een jaar voorbij is durven veel mensen nog niet terug te keren naar hun woonplaatsen. Vele anderen hebben wel terug kunnen keren, maar leven onder constante dreiging", aldus mgr. Cheenath.

De aartsbisschop riep de fundamentalisten op de herbouw van de door hen verwoeste kerken niet te hinderen. Hij waarschuwde dat zolang de schuldigen van het geweld nog niet zijn opgepakt, "de aanvallen op onschuldige en weerloze mensen voort zullen gaan". "De extremisten zullen niet rusten voor zij alle vormen van christendom in Orissa hebben uitgewist. Maar onze missie gaat door en het geweld houdt ons niet tegen. Het kruis van Christus is onze kracht en onze hoop."

Bron: KN/AsiaNews