Stop de guerilla strijders in Zuid Soedan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bisschop Eduardo Hiiboro van Zuid Soedan: "Iedere dag die voorbijgaat zonder dat er wat gebeurt aan het LRA probleem, is weer een dag van terreur en...

Bisschop Eduardo Hiiboro van Zuid Soedan: "Iedere dag die voorbijgaat zonder dat er wat gebeurt aan het LRA probleem, is weer een dag van terreur en kwelling."

 

Een nieuwe actie tegen een guerrilla leider die het Zuiden van Soedan terroriseert. Daartoe heeft een vooraanstaande bisschop opgeroepen. Hij vreest dat nieuw geweld in een streek die zich opmaakt voor onafhankelijkheid, de vooruitgang op losse schroeven zal zetten. Schuldige aan het toenemend geweld in het uiterste Zuidwesten van Soedan, is het Lords Resistance Army (LRA). Hiertegen keert zich bisschop Eduardo Hiiboro Kussala van Tombura-Yambio. In een open brief roept hij op tot hernieuwde politieke druk om de leider van het LRA, Joseph Konuy,aan de onderhandelingstafel te brengen.

En in een interview met de Katholieke hulporganisatie Kerk in Nood, wijst bisschop Hiiboro er op dat de dreiging van toenemend geweld, ook aangrenzende gebieden bij het conflict kan betrekken, met verstrekkende negatieve consequenties voor de onervaren regering van wat waarschijnlijk het nieuwste land van Afrika zal worden. Het LRA, dat berucht is om zijn wrede misdaden, heeft in de afgelopen weken een stroom van moorden en ontvoeringen gepleegd, waaronder de moord op een 37-jarige religieuze.

Bisschop Hiiboro vreest dat het geweld verder kan toenemen, omdat het LRA misbruik maakt van de grotere kwetsbaarheid van de bevolking die bij de nadering van het regenseizoen de velden moet bewerken. De bisschop schreef: "Het LRA probleem in onze gemeenschappen zal onopgelost blijven zolang Joseph Kony en andere leiders niet uit de jungle zijn gedwongen. Hij voegde hieraan toe: "Iedere dag die voorbijgaat zonder een oplossing van het LRA probleem, is weer een dag van terreur en kwelling voor al diegenen die leven onder de voortdurende dreiging van geweld".

In zijn interview met Kerk in Nood (op 7 februari), verklaarde hij: "De dreiging van toenemend geweld zou een ernstige bedreiging voor iedere nieuwe regering in Zuid Soedan kunnen zijn die veel te veel middelen moet vrijmaken om haar burgers te beschermen en buiten de gevechten te houden. Bisschop Hiiboro wees op de negatieve gevolgen die het toegenomen geweld nu al heeft en voegde hieraan toe: "Veel van onze kinderen bevinden zich nog steeds in de handen van het LRA. Wij weten niet of zij nog leven of niet. Degenen die aan het LRA hebben kunnen ontvluchten, dragen de fysieke en geestelijke sporen van wat zij hebben meegemaakt en zullen nooit meer zijn wat ze waren.

De bisschop wees met nadruk op de angst die is veroorzaakt door de hernieuwde acties van het LRA, zoals de moord op zuster Angelina, van het plaatselijk Sint Augustinus Instituut, die op 17 januari werd vermoord. Zij liep in een hinderlaag terwijl zij onderweg was in het bisdom Dungo, in het naburige Congo waar zij medische hulp verleende aan vluchtelingen uit Zuid Soedan. Volgens bisschop Hiiboro kwamen bij aanvallen van het LRA in de districten Maridi, Ibba en Yambio, alle drie in zijn diocees, negen mensen om en werden zeven gewond. Zeventien mensen werden ontvoerd. Sedertdien zijn er voortdurend aanslagen gepleegd, met een dieptepunt op 5 februari toen acht mensen werden verminkt en doodgemarteld in de buurt van Source Yubu, een dorp op 130 mijl van de stad Tombura.

Sinds zijn bisschopsbenoeming in 2008, heeft bisschop Hiiboro gewezen op de LRA dreiging, die "helaas – in de zomer en het najaar van 2009 maar al te reëel bleek toen guerrilla strijders zeventien jongeren uit een Katholieke kerk ontvoerden waar zij aan het bidden waren. Bij een andere aanslag werden zes mensen aan planken vastgenageld alsof het om een kruisiging ging.

Intussen waarschuwde hulpbisschop Daniel Adwok Kur van Khartoem voor toegenomen dreiging voor Christenen in Noord Soedan waar, naar verwachting, de islamitische regering zich minder gelegen zal laten liggen aan niet-Moslims. "De verklaring van president Omar al Bashir van Soedan enkele weken geleden dat het Noorden na de afscheiding van het Zuiden Islamitisch in godsdienst en Arabisch in cultuur zal worden, is onderdeel van een plan". "Tot nu toe is de regering in het Noorden terughoudend geweest bij het uitvoeren van een dergelijk beleid, uit vrees dat het Zuiden zich zou afscheiden, maar nu vrees ik dat niets haar meer kan tegenhouden, omdat het Zuiden toch zijn eigen weg gaat".

In sommige plaatsen wordt nu aan Christenen en andere mensen gevraagd waarom zij nog hier in het Noorden zijn. Mensen die werk zoeken op landbouwbedrijven hebben melding gemaakt van mishandeling door boeren. Zij worden niet behoorlijk betaald en als zij klagen, worden zij met geweren bedreigd. Hij gaf ook aan dat grote aantallen Christenen en anderen nu wegtrekken naar het Zuiden. Naar zijn zeggen, daalde het aantal kerkgangers in de parochie Kosti van 1000 naar nauwelijks 100.