Steun voor de renovatie van het priesterseminarie in Alokolum (Oeganda)

Project
Op het priesterseminarie in Alokolum in Noord-Oeganda bereiden zich momenteel 220 jonge mannen uit verschillende bisdommen van het land voor op het priesterschap. Dit op zich positieve bericht betekent tegelijkertijd voor het seminarie een enorme uitdagin
20101118uganda040

Op het priesterseminarie in Alokolum in Noord-Oeganda bereiden zich momenteel 220 jonge mannen uit verschillende bisdommen van het land voor op het priesterschap. Dit op zich positieve bericht betekent tegelijkertijd voor het seminarie een enorme uitdaging, omdat het ondertussen aan alle kanten uit zijn voegen barst. Daarom moet een van de gebouwen waarin de seminaristen zijn ondergebracht, dringend worden gerenoveerd om het bewoonbaar te houden, want de ruimte is sowieso beperkt.
Het priesterseminarie van Alokolum heeft tijdens de burgeroorlog(1988-2007) volledig het lot van de bevolking gedeeld. Op het terrein stond tijdens de oorlog en ook nog enige tijd daarna een vluchtelingenkamp. De priesterstudenten werden er speciaal voor opgeleid om de getraumatiseerde vluchtelingen bij te staan en te helpen. Die mensen hebben moeten aanzien hoe hun zusters, moeders, dochters en vrouwen werden verkracht en anderen werden vermoord. Moeders moesten toekijken hoe hun kinderen het oerwoud in werden meegesleept. Ook de Kerk bleef niet gespaard: rebellen van het beruchte Lord’s Resistance Army vielen op 11 mei 2003 het kleinseminarie van het Aartsbisdom Gulu aan en ontvoerden 41 seminaristen. Zij sleepten de jongens het oerwoud in om hen als soldaten op te leiden. Twaalf van hen zijn tot op heden vermist.
Deze mensen hebben hulp nodig om hun leven weer op te bouwen. "Bijna een hele generatie is ondertussen al in vluchtelingenkampen geboren of opgegroeid. De hele arbeidscultuur is verwoest, de mensen hebben elke dag hun levensrantsoen ontvangen en weten niet meer hoe je in je eigen levensonderhoud voorziet", vertelt Cosmas Alule, de rector van het seminarie. De Kerk moet heel veel ondersteuning bieden en de mensen adviseren. De regering geeft diegenen die in hun dorpen terugkeren, wel wat bouwmateriaal en zaaigoed, maar daarmee ben je er nog niet. "Het gaat erom de mensen te helpen hun leven in psychisch, cultureel en spiritueel opzicht te hervatten", benadrukt hij. Er werden tijdens de oorlog ook een aantal priesters ontvoerd, verwond, gevangen gezet en zelfs gedood. Van één priester werd de hand met kogels doorboord, toen hij in de auto naar een kapel op weg was.
Ook veel seminaristen zijn getraumatiseerd. Dat betekent ook een uitdaging voor de opleiders. De geestelijke begeleiders van de seminaristen moeten zich zeer intensief met deze zaken bezighouden. "Het is echter ook goed dat de toekomstige priesters de ervaringen van de bevolking gedeeld hebben, want wij hebben priesters nodig die weten wat lijden is. Als iemand deze pijnlijke ervaringen heeft gehad en in staat is daar niet onderdoor te gaan, kan hij anderen veel beter helpen", is de mening van de rector.
Om ervoor te zorgen dat het seminarie de jonge mannen die zich graag als goede herders in dienst willen stellen van God en hun volk, niet hoeft weg te sturen, zou Kerk in Nood graag met 20.000 euro bijdragen aan de renovatie van het woongedeelte.
Projectcode: 158-02-19
Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.