Steun voor de opleiding van 25 seminaristen in Grodno (Wit-Rusland)

Project
Project in Belarus (Wit-Rusland)Het priesterseminarie van Grodno in het huidige Belarus werd op 1 september 1990 geopend. Destijds bestond de Sovjet-Unie nog en was het het eerste katholieke seminarie dat op haar grondgebied werd heropend. In augustus 199
ACN-20140106Belarus04082

Het priesterseminarie van Grodno in het huidige Belarus werd op 1 september 1990 geopend. Destijds bestond de Sovjet-Unie nog en was het het eerste katholieke seminarie dat op haar grondgebied werd heropend. In augustus 1991 werd Wit-Rusland zelfstandig. In april van hetzelfde jaar werd ook het bisdom Grodno opgericht. Tegenwoordig is ongeveer 10% van de bevolking van Wit-Rusland katholiek, de meerderheid is lid van de Orthodoxe Kerk.
Het seminarie van Grodno werd ondergebracht in een voormalig klooster dat door de communisten al eerder voor andere doeleinden was gebruikt. In het gebouw was een deel van de gerechtelijke geneeskunde ondergebracht. Het duurde tien jaar voordat het gebouw volledig was gerenoveerd, zodat het begin behoorlijk moeilijk was. Aanvankelijk was er niet eens een eetzaal. Maar ondanks de tegenslagen kon het seminarie al in 1990 werkelijk starten. De eerste acht priesters die van het seminarie kwamen, werden in 1995 gewijd. Kerk in Nood heeft het seminarie vanaf het begin gesteund.
Momenteel bereiden zich 36 jonge mannen voor op de priesterwijding. 25 Daarvan studeren dit jaar op het seminarie, de anderen volgen een pastoraal practicum, zodat zij het werk in een parochie niet alleen theoretisch maar ook praktisch leren en ervaringen op doen.
Prelaat Józef Staniewski, de rector van het seminarie, verheugt zich erover dat ook dit academische jaar weer vijf jonge mannen naar het seminarie zijn gegaan. Hij schrijft ons: "Zeer geëerde weldoeners, terwijl wij onze vreugde met u delen, zijn wij ons ervan bewust dat wij zonder uw financiële hulp en uw steun door het gebed, dit alles niet zouden kunnen volbrengen. Wij danken u hartelijk voor de hulp die u tot nu toe hebt gegeven en wij vertrouwen erop dat u ons ook dit jaar weer zult willen ondersteunen. Wij verzekeren u dat wij u in onze gebeden zullen gedenken. Wij bevelen alle mensen die met grootmoedig hart het geweldige werk dat Kerk in Nood doet, ondersteunen, aan Gods barmhartigheid aan."
Hij vraagt ons ook dit jaar om steun voor de 25 jonge mannen die momenteel aan het seminarie studeren. Wij hebben 12.500 euro beloofd.
Projectcode: 439-02-79
Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.