Steun voor de bouw van een nieuwe kerk in Noord Rezekne (Letland)

Project
Er zijn veel toeristen die de hoofdstad Riga van Letland bezoeken en terecht zeer onder de indruk zijn van de prachtige oude stad, de magnifieke Jugendstil gevels en de chique winkels
20120802letland014

Er zijn veel toeristen die de hoofdstad Riga van Letland bezoeken en terecht zeer onder de indruk zijn van de prachtige oude stad, de magnifieke Jugendstil gevels en de chique winkels. Maar er zijn er maar weinig die beseffen dat buiten de stad een hele andere wereld begint. Want in grote gebieden van het land, dat in 1991 zijn onafhankelijkheid van de Sovjetunie terugkreeg, voert nog altijd de armoede de boventoon. Toen Letland lid werd van de Eu in 2004, had het de snelst groeiende economie van Europa. Maar nog maar vijf jaar later stond het op de rand van het bankroet. Dat jaar was er 19% werkloosheid, en ook nu nog bedraagt die 16%. Hoewel de economische situatie enigszins is gestabiliseerd, heeft de Baltische Republiek nog steeds steun van buiten nodig.

De armoede heeft ook de Katholieke Kerk niet gespaard, waartoe 24% van de bevolking behoort (55% van de bevolking is lutheraans en 9% Russisch orthodox). Na de lange jaren van onderdrukking door het communistische regime, bevindt de Kerk zich nog steeds in het stadium van herstel en tegelijkertijd lijdt zij onder een ernstig gebrek aan priesters. De complete infrastructuur moet opnieuw worden opgebouwd.

Het is in dit "andere Letland", dat lichtjaren van de hoofdstad verwijderd lijkt te liggen, dat de stad Rezekne gelegen is, in de regio, dichtbij de grens met Belarus. De "Kerk in Nood" medewerker, Peter Rettich, die onlangs de stad bezocht op een reis naar Letland, vertelt: "Toen we door Rezekne reden zagen we nauwelijks ergens advertentieposters of winkels. Het leek wel of adverteren tijdverspilling was, want de mensen hebben sowieso geen geld. Aan de andere kant is het gebied van Latgale traditioneel een katholiek gebied, heel kindvriendelijk. Hier komen veel priesters vandaan."

In het noorden van de stad, die ongeveer 35.000 inwoners telt., werden in 2009 de fundamenten gelegd voor een nieuwe katholieke kerk. Door de communisten was deze stad opgezet als een "stad zonder God". Er zijn nu vele appartementengebouwen die door tallozer gezinnen met kinderen worden bewoond, maar er is voor deze mensen geen kerk. De inwoners, die niet van plan zijn te emigreren, hebben sterke banden met de Kerk en zij willen hun eigen kerk hebben. "Kerk in Nood" stemde erin toe 50.000 euro te schenken zodat de kerk kan worden afgebouwd.

Dit project is een voorbeeld van wat "Kerk in Nood" doet. Uw gift zal worden toegewezen aan dit of een soortgelijk project dat overeenstemt met de pastorale prioriteiten van "Kerk in Nood".

Projectcode : 435-01-19