Steun slachtoffers zelfmoordaanval Boko Haram

Project
ACN-20150909-29798

Het bisdom Maroua-Makolo bevindt zich in het noorden van Kameroen vlak bij de grens met Nigeria. Het is aanhoudend doelwit van zelfmoordaanslagen door de terroristische organisatie Boko Haram. Zeker is dat de gewapende aanvallen van terroristen in deze streek verminderd zijn door de gezamenlijke troepenmacht van Nigeria, Kameroen, Niger en Chad, waar nu het aantal aanvallen steeds toeneemt. Dikwijls zijn het heel jonge mensen en zelfs meisjes , die doelbewust zichzelf opblazen op drukbezochte plaatsen, anderen meeslepend in hun zelfmoord.

Bisschop Bruno Ateba Ebo van Maroua Makolo stelt dat de bevolking een soort psychose aan het krijgen is in de wetenschap dat zo’n aanval op ieder moment en waar ook kan plaatsvinden. Tot op heden, zijn de kerken nog geen doelwit geweest maar niettemin wordt iedereen die een kerk wil bezoeken door vrijwilligers op wapens of explosieven gecontroleerd. Grote tassen zijn verboden en in kleinere parochies waar men niet over een kerk beschikt en de gelovigen de H.Mis bijwonen onder een boom. De mensen houden elkaar bij de hand vast en vormen zo een ketting om te voorkomen dat een aanvaller van buitenaf zich onopgemerkt tussen de aanwezigen kan begeven.

Het gevaar is het grootst op de markten; daar hebben de meeste aanslagen plaats. Op 19 Februari 2016 werd een bijzonder ernstige aanslag gepleegd op het marktplein van het stadje Mémé. 2 Zelfmoord aanslagers bliezen zichzelf op waarbij in één keer 20 doden vielen en een groot aantal gewonden.Een aantal markt koopvrouwen en nog wat andere mensen hadden veel geluk die dag; zij waren juist een kerk binnengegaan om de Kruisweg te bidden toen de bom explodeerde. Als deze gebeurtenis nu weer ter sprake komt zijn zij er nog steeds van overtuigd dat hun bezoek aan de Kruisweg hun het leven gered heeft.

Bisschop Bruno doet een beroep op u, zodat de Katholieke parochie van Mémé hulp en steun kan bieden aan alle getroffenen. Helpt u mee?

Code: 113-00-59