Steun 25 Karmelietessen die in varkensstal wonen (Venezuela)

Project
In 1995 werd het klooster "Maria Koningin van de Engelen" in het bisdom La Guaira gesticht. De mensen in de buurt verheugden zich over de vestiging van het nieuwe klooster. Aanvankelijk waren er 12 Karmelietessen, maar al gauw kwamen er nieuwe roepingen
20120606venezuela001

In 1995 werd het klooster "Maria Koningin van de Engelen" in het bisdom La Guaira gesticht. De mensen in de buurt verheugden zich over de vestiging van het nieuwe klooster. Aanvankelijk waren er 12 Karmelietessen, maar al gauw kwamen er nieuwe roepingen bij. De gemeenschap was mettertijd dubbel zo groot. Daarmee ontstonden echter tegelijkertijd ook de problemen: de watervoorziening en de riolering begaven het. De zusters moesten anderhalf uur lopen om water te halen. En dat niet alleen: het water was bovendien met pesticiden vervuild. Veel van de kloosterzusters werden ziek. Het was duidelijk dat aan deze toestand iets gedaan moest worden. Dus besloten de zusters te verhuizen, maar dat ging niet van harte.

In 2000 was het eindelijk zo ver: in het aartsbisdom Valencia werd in Chirgua een boerderij gevonden die in het bezit was van een familie. De eigenaren waren bereid de Karmelietessen een deel van het grondstuk af te staan om daarop hun klooster te bouwen. In de tussentijd verhuisden de zusters naar een oud gebouw. Dit bevond zich echter in een zeer slechte staat: overal sijpelde water naar binnen, de vensters sloten niet en de vloer van de begane grond was opengebroken door dikke boomwortels. Voor het leven van de gemeenschap was iets anders echter veel erger: het gebouw lag direct aan een straat. De kloosterzusters die geacht worden als slotzusters te leven, waren niet afgescheiden van de buitenwereld en ook niet beschermd tegen eventuele indringers. Dus besloten de zusters een gebouw op de helling te betrekken, dat zij zelf hadden gebouwd en eigenlijk voor de varkensteelt bedoeld was. Daar wilden ze blijven totdat ze eindelijk een eigen klooster zouden krijgen.

De mensen in de omgeving hebben de zusters met enige reserve opgenomen. Ze waren niet tegen het klooster, maar ook niet voor. De zusters schrijven: "Het waren goede mensen maar God ontbrak. Zij hadden behoefte aan een moeder die hen omarmt en aanneemt en in hen het licht van de H. Geest ontsteekt, zodat zij God van aangezicht tot aangezicht konden ontmoeten". Er was daar geen pastoor. Maar de Karmelietessen lieten zich niet ontmoedigen. Met hun liefhebbende aanwezigheid en hun beschouwend leven hebben zij God bij de bevolking gebracht.

In 2009 beleefde de kloostergemeenschap echter de zwaarste dag in hun geschiedenis. De socialistische regering had afgekondigd dat privé eigendom voortaan verboden was. Er kwamen gewapende soldaten die de zusters de schrik op het lijf joegen. Het stuk grond werd de eigenaren afgenomen. Juridisch is deze eigendomskwestie nog steeds niet opgelost. Zolang echter niet duidelijk is van wie de grond is, kunnen de zusters geen klooster bouwen.

Nu leven er dus 25 zusters in de voormalige varkensstal, die tot klooster werd omgebouwd. Toch zeggen de zusters: "Nu bloeit het klooster ter ere van de H. Drievuldigheid, ten gunste van onze zielen en van de hele Kerk. In onze harten bidden wij voor allen." Om ervoor te zorgen dat de Karmelietessen op zijn minst kunnen overleven, hebben wij hun 7.500 euro beloofd.
Projectcode: 239-06-39
Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.