Steeds meer aanvallen op zendelingen in CAR

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Na de aanval op een priester Karmeliet, een paar dagen geleden, werd de missiepost van de paters van het Heilig Hart van Bétharran in Bouar in het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek, op...
ACN-20130930-01165_small

Na de aanval op een priester Karmeliet, een paar dagen geleden, werd de missiepost van de paters van het Heilig Hart van Bétharran in Bouar in het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek, op vrijdagavond, het slachtoffer van een hevige aanval door Séléka rebellen.
Volgens informatie van Kerk in Nood werden de Italiaanse missionaris pater Beniamino Gusmeroli en de autochtone diaken broeder Martial Mengue bedreigd met Kalasjnikovs. Zij werden vastgebonden en kregen een prop in de mond met tape erover. De vijf bewapende mannen, die duidelijk uit Sudan afkomstig waren, stalen geld, camera’s, computers, documenten en andere zaken. Zij plunderden de ruimtes van de missiepost.
Toen ze weg gingen namen de rebellen broeder Martial Mengue mee als gijzelaar maar ze lieten hem enkele uren later weer vrij. Omdat de situatie steeds slechter wordt eist pater Piero Trameri, de zaakgelastigde van de Heilig Hart paters, een snelle en vastbesloten actie van de internationale gemeenschap. De Bétharran paters leggen zich voornamelijk toe op pastorale zorg, hulp aan de plaatselijke bevolking en op onderwijs. Missieposten en kerkelijke activiteiten zijn voor de rebellen een favoriet doelwit voor aanslagen.

De Italiaanse priester Karmeliet Aurelio Gazzera, die in Bozoum werkt, hoopt ook dat de internationale gemeenschap zal reageren. De Centraal Afrikaanse Republiek staat momenteel ter discussie in de algemene vergadering van de Verenigde Naties. We hopen dat het concrete resultaten zal opleveren omdat de situatie alsmaar slechter wordt. Naast de gevechten in Bossangao, die 30.000 mensen op de vlucht deed slaan, vermoordden de Séléka rebellen vorige week twee mensen en ze brandden 206 woningen plat in het dorp Herba op 20 km afstand van de weg naar Bocaranga.

De afgelopen twee weken hebben schermutselingen tussen vroegere Séléka groepen en andere gewapende bendes in het prefectuur van Ouhan Pende meer dan 170.000 vluchtelingen te weeg gebracht. In de Centraal Afrikaanse Republiek zijn volgens de Verenigde Naties 400.000 van de totaal 5 miljoen mensen op de vlucht.

Bron en foto: Kerk in Nood