Syrië is een centrale staat in de regio en zijn toekomstige politieke en religieuze stabiliteit heeft niet alleen voor Syrië zelf gevolgen, maar ook voor het Christendom in de regio. Dat zegt Anthony O"Mahony, lector in Theologie en Kerkgeschiedenis en directeur van het Centrum voor Oosters Christendom aan de Heytrop Universiteit van Londen. De volksopstand in Syrië gaat nu zijn vijfde maand in en er is nog geen enkele concessie van president Bashir al-Assad. Het aantal doden als gevolg van het optreden van regeringstroepen beloopt naar schatting een kleine 2000 en er zijn 3000 mensen gearresteerd.
De demonstranten die aanvankelijk alleen democratische en economische hervormingen eisten, zoals in veel staten die deel uitmaken van de Arabische Lente, streven nu naar het aftreden van Assad. Waarnemers maken zich echter zorgen over sektarische moorden deze maand in de stad Homs, vooral omdat Syrië algemeen gezien wordt als een natie met een rijke verscheidenheid aan etnische en religieuze groeperingen. Naast een minderheid van Alawieten, een afsplitsing van de Shiietische islam waartoe de familie Assad behoort, kent het land een meerderheid van Soennieten en bescheiden gemeenschappen van Druzen, Christenen en Niet-Arabische koerden. O"Mahony vindt dat Syrië geen nieuw Irak mag worden waar na de inval van de VS in 2003 en de onderdrukking van de regerende Baath-partij, de minderheden in het land, met name ook de Christenen, de zwaarste prijs betaalden in de strijd om het ontstane machtasvacuüm op te vullen. Bovendien willen de Syriërs dit zelf ook niet.
Ophitsing
De Canadese Alliance of Middle Eastern Christians (RCMO) deed vorige week vrijdag een oproep aan Damascus in dialoog te gaan met de demonstranten. ‘syrië," aldus de oproep, "maakt een pijnlijke tijd door terwijl het gebruik van geweld veel doden en gewonden vraagt na demonstraties tegen corrupties en voor vrijheid en wettelijke rechten van het volk." Deze gebeurtenissen kunnen tot ondermijning lijden van de nationale geest van harmonie tussen religieuze en culturele sectoren die Syrië altijd gekenmerkt heeft. RCM waarschuwde ook tegen "interventie van buiten in de situatie van Syrië of elke vorm van ophitsing, noch van de regering, noch van derde partijen, die er alleen op uit zijn de crisis te gebruiken voor eigen belang en de spanningen zo lang mogelijke te laten voortbestaan, waardoor het land nog meer materiële en menselijke schade zou leiden." Volgens O"Mahony hebben de Christelijke gemeenschappen "de laatste twee decennia in de regio veel leed gekend. De mensen maken zich zorgen over het grote aantal Christenen dat de regio verlaat waardoor er meer armoede zal ontstaan. Maar ook de inheemse Christenen in de reigo verliezen hun band met het land van Christus" geboorte. Dus is de stabiliteit en de toekomst van de Christenen in Syrië van groot belang."
(Bron: KN/Radio Vaticana)