Staatsbegrafenis voor ‘Pakistaanse Moeder Teresa’

donderdag, 24 augustus 2017
Nieuws
Pakistan bewees zaterdag middels een staatsbegrafenis de laatste eer aan de op 10 augustus op 87- jarige leeftijd overleden zuster Ruth Pfau.

De in Duitsland geboren Pfau werd in Karachi met alle eer die bij een staatsbegrafenis hoort, inclusief negentien saluutschoten door militairen, naar haar laatste rustplaats gebracht. De Pakistaanse overheid gaf haar deze eer, omdat zij ervoor heeft gezorgd dat lepra werd uitgeroeid in Pakistan. Zuster Pfau, van de Dochters van het Hart van Maria, was naast religieuze ook arts. Door haar inzet voor de Pakistaanse bevolking werd zij ook wel de Pakistaanse Moeder Teresa genoemd.

Pakistaanse vlag
De begrafenis, die live werd uitgezonden op de staatstelevisie, werd bijgewoond door verschillende hoogwaardigheidsbekleders, onder wie president Hussain van de provincie Sindh en vice-admiraal Abbasi van het Pakistaanse leger die bloemenkransen op haar graf legden. De kist, gedrapeerd met de Pakistaanse vlag, werd gedragen door militairen.

De in 1929 in Leipzig geboren Pfau studeerde in de jaren ‘50 geneeskunde op de universiteiten van Mainz en Marburg in het toenmalige West-Duitsland. Die studie kon ze volgen doordat ze in 1948 geslaagd was de zwaarbewaakte grens tussen Oost- en West-Duitsland over te steken. Na haar studie trad ze in bij de zusters die haar op missie naar India stuurde. Begin 1960 kwam ze aan in het Pakistaanse Karachi, omdat ze door problemen met een visum niet naar India kon. In Pakistan raakte ze betrokken bij hulp aan leprozen.

Lepra Centrum
Nadat ze in 1961 in India een opleiding had gevolgd in management zette zij in Karachi een programma op voor het onder controle krijgen van lepra in Pakistan. Dat deed zij in het Marie Adelaide Lepra Centrum in Karachi dat opgezet was door zusters van een andere religieuze orde. Inmiddels telt dit Lepra Centrum 157 vestigingen door heel Pakistan. Nobelprijs van Azië Zuster Pfau kreeg voor haar werk talloze onderscheidingen en prijzen, waaronder de prestigieuze Ramon Magsaysay Award, die beschouwd wordt als de Nobelprijs van Azië. Pakistan verleende haar in 1988 het Pakistaanse staatsburgerschap voor haar inzet voor de leprozen. Dankzij de inzet van zuster Pfau is lepra in Pakistan sinds 1996 onder controle.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Radio Vaticaan