Sri Lankese bisschop zegt: ‘stop de bommen!"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De katholieke bisschop van Jaffna in het noorden van Sri Lanka heeft de president van het land opgeroepen een einde te maken aan de bombardementen op burgers in het noorden van het land. De bisschop deed dit na een geheim bezoek om de mensen die vastzitte
bishop_thomas_savundaranayagam

De katholieke bisschop van Jaffna in het noorden van Sri Lanka heeft de president van het land opgeroepen een einde te maken aan de bombardementen op burgers in het noorden van het land. De bisschop deed dit na een geheim bezoek om de mensen die vastzitten in de gevechtszone bij te staan.

Bisschop Thomas Savundaranayagam van Jaffna kreeg geen officiële toestemming voor zijn bezoek aan het noordelijke Vanni district. Deze regio is het toneel van hevige gevechten tussen regeringstroepen en Tamil rebellen. Daarom reisde bisschop Savundaranayagam incognito om polshoogte te nemen en de noden van de getroffen burgers te in kaart te brengen. Bij zijn bezoek afgelopen maand droeg de bisschop ook zorg voor de verdeling van noodhulp van Kerk in Nood.

Het bezoek van de bisschop viel samen met hernieuwde vijandelijkheden nadat regeringstroepen uit de hoofdstad Colombo grote delen van het district Vanni innamen, na de verovering van de plaatsen Kilinochy en Paranathan. In een bericht aan Kerk in Nood over de besteding van de noodhulp, beschreef bisschop Savundaranayagam de ontmoeting met vele mensen die van huis en haard verdreven waren. De mensen zijn hun dorpen ontvlucht, waar ze gevangen waren in het conflict tussen het leger en de Tamil Tijger rebellen. Bisschop Savundaranayagam berichtte dat priesters en religieuzen tussen de mensen verblijven in kleine hutjes. De noodhulp van Kerk in Nood wordt onder de mensen verdeeld door de geestelijken, die er ook verder alles aan doen om de mensen op alle mogelijke manieren te helpen.

Zijn reis naar Vanni was voor bisschop Savundaranayagam de aanleiding om Sri Lanka’s president, Mahinda Rajapakse, te schrijven met de dringende bede burgers te beschermen tegen verdere militaire acties. In zijn schrijven aan de president schrijft hij dat vele onschuldige mensen het leven laten of gewond raken door de aanhoudende beschietingen en bombardementen vanuit de lucht door de Sri Lankese luchtmacht. Bisschop Savundaranayagam vraagt de regering dringend om af te zien van het beschieten van kerken en tempels, waar de vluchtelingen zich voor hun veiligheid verzamelen. In zijn brief aan president Rajapakse schrijft hij dat het een eerbiedwaardige traditie is dat kerken en tempels uitwijkplaatsen zijn in tijden van gevaar. Daarom pleit hij bij de regering om het beschieten van gebedsplaatsen en het bombarderen van burgerdoelen een halt toe te roepen. De bisschop benadrukt in zijn brief dat de regering de morele plicht heeft om burgers vrije doorgang te verlenen om te ontkomen uit plaatsen die gebombardeerd worden. De bisschop bekritiseert ook de rebellen, die evenmin burgers vrije doorgang verlenen.

In een gesprek met Kerk in Nood afgelopen dinsdag (13 januari) gaf de bisschop aan dat de regering ondanks zijn smeekbedes niet opgehouden was met de beschietingen. Rouwklagend over het toenemend aantal burgerslachtoffers van de ongerichte bombardementen gaf hij aan dat de luchtmacht onmogelijk Tamil Tijgers van burgers kan onderscheiden vanaf 6 kilometer hoogte.

De bisschop gaf aan dat de burgerbevolking erg te lijden heeft onder het aanhoudende geweld. Hij is ook van meet af aan zeer kritisch geweest over het gewapende conflict. Volgens hem kan militair geweld nooit een duurzame oplossing voor de huidige problemen brengen.

De Sri Lankese overheid beëindigde in 2006 een 6-jarige wapenstilstand met de rebellen en zwoer de overwinning te behalen in het 26 jaar oude conflict, waar al meer dan 70,000 doden in te betreuren zijn geweest. Net voor de jaarwisseling leek de strijd steeds uitzichtlozer voor de Tamil Tijgers, nadat het leger ze ver naar het noorden van het land had teruggedreven.

Bron: Kerk in Nood Intl