Sri Lanka: "Geen mensen, geen parochies, geen priesters, geen kerken"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Met een ware noodkreet heeft de Sri Lankaanse bisschop Thomas Savundaranayagam van Jaffna de hulp ingeroepen van Kerk in Nood.
sri_lanka_-_refugees_in_the_north-200-x-133

Met een ware noodkreet heeft de Sri Lankaanse bisschop Thomas Savundaranayagam van Jaffna de hulp ingeroepen van Kerk in Nood.

In een emotionele boodschap vertelt de bisschop hoe één van zijn priesters is bezweken van "uitputting". De zielzorger probeerde burgers te helpen die zich tussen de Tamil Tijgers en het oprukkende regeringsleger bevonden. Mgr. Savundaranayagam, die zich in januari in cognito in het frontgebied begaf om noodhulp uit te delen, beweert dat het slotoffensief van vorige maand aan 20.000 mensen het leven gekost. Er zouden 40.000 mensen gewond zijn geraakt, meest als gevolg van bombardementen en artilleriebeschietingen. Het offensief maakte definitief een einde aan de tientallen jaren durende burgeroorlog die Sri Lanka teisterde. De Tamil Tijgers vochten voor een onafhankelijk deel voor de Tamilminderheid.De bisschop beschuldigt beide partijen van nietsontziende artillerieduels en raketbeschietingen. De regeringstroepen beweren vanaf eind april geen zware wapens meer te hebben gebruikt. Daardoor zouden er door hun vuur geen burgerslachtoffers zijn gevallen.Toch verwijt bisschop Savundaranayagam president Mahinde Rajapakse dat hij het slotoffensief is begonnen "dat zoveel lijden teweeg heeft gebracht". In maart deed de bisschop van Jaffna vergeefse pogingen de president de bombardementen te laten staken.Ook heeft hij de leiders van de Tamil Tijgers gesmeekt de ingesloten burgers veilig weg te laten komen. Zij gaven daar geen gehoor aan."Het bitterste was dat de Tijgers de burgerbevolking als schild gebruikten. Ik heb hen gesmeekt de burgers een veilige aftocht naar regeringsgebied te garanderen, maar zij luisterden niet."In zijn brief eert de bisschop priester Sarathjeevan, die aan uitputting bezweek doordat hij zich tomeloos had ingezet voor de vluchtelingen. Ook andere priesters die hetzelfde deden krijgen alle lof."Ik lijd vooral onder het feit dat er 200.000 vluchtelingen zijn. De achttien parochies in de twee frontregio’s Kilinochy and Mullaitivu zijn nu "totaal kaputt"." De ene na de andere parochie werd onder de voet gelopen. "Ik mag er niet komen. Er zijn geen mensen meer, geen parochies, geen priesters, geen kerken.""Enkele van mijn priesters zijn tot het allerlaatste gebleven en zijn gered door het leger. Zij zitten nu in vluchtelingenkampen." Daar proberen zij de mensen zoveel mogelijk te helpen. Zij vieren op zondag de Eucharistie, bezoeken gezinnen en zorgen voor voedsel. Bisschop Savundaranayagam besluit zijn brief met: "Hoewel diep bedroefd ben ik oké. God zegene u."

Bron: Kerk in Nood