splitsing Nigeria is geen oplossing"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een eventuele splitsing van Nigeria is geen oplossing voor de bestaande conflicten. Dat zegt de Nigeriaanse aartsbisschop Ignatius Kaigama.
nigeria-200-x-132

Een eventuele splitsing van Nigeria is geen oplossing voor de bestaande conflicten. Dat zegt de Nigeriaanse aartsbisschop Ignatius Kaigama.

Zolang corruptie, slecht bestuur, machtsstreven en onrecht niet overwonnen worden zou een opdeling van Nigeria een vermenigvuldiging van de problemen betekenen, aldus de vice-voorzitter van de Nigeriaanse bisschoppenconferentie. Het land heeft voor alles behoefte aan gemeenschappelijke waarden en onderlinge en internationale solidariteit.

Samen met de islamitische emir van Wase, Alhaji Haruna Abdullahi, sprak de aartsbisschop de opvatting tegen dat de bloedige conflicten in de onrustige regio Jos religieus gemotiveerd zijn. Het leven van de Nigerianen is sterk religieus beïnvloed, erkent mgr. Kaigama. Daarom lukt het roekeloze politici telkens weer politieke, economische, etnische of sociale conflicten voor hun eigen doeleinden uit te buiten en aan de regio toe te schrijven. Daarbij komt dat jongeren zonder werk en zonder perspectieven zich gemakkelijk tot geweld en zelfs moord laten verleiden.

De emir en de aartsbisschop wijzen op de resultaten van hun gemeenschappelijke verzoeningsinitiatieven. "Hoe verder wij gaan des te meer van onze mensen gaan begrijpen dat deze weg goed is", aldus emir Abdullahi.

Zo is de jongste golf van geweld in de regio Jos door de terreurorganisatie Boko Haram uitgelokt.

Overigens melden beide leiders over ophitsing in eigen kring. Het heeft tijd nodig tot de noodzaak van dialoog tot de meerderheid is doorgedrongen, aldus de emir.

Bisschop Kaigama (51) en emir Abdullahi (63) trekken sinds 2004 gezamenlijk als vredesstichters op.

Bron: KN/KNA

룀 €

룀 €

룀 €

룀 €