Eerst de Pauselijke Missionaire Instituten, vervolgens Radio Vaticaan. De Paus herinnerde diplomaten eraan dat de situatie zeer ernstig aan het worden is…
Vaticaanstad "Paus Benedictus XVI sprak zijn bezorgdheid uit in zijn boodschap aan de 180 officieel erkende ambassadeurs bij de Romeinse Curie, die het martelaarschap herdacht van de Katholiek Shahbaz Bhatti, de Regeringsminister voor Religieuze Minderheden die op 2 maart 2011 werd vermoord vanwege zijn verzet tegen de blasfemiewet en zijn verdediging van Asia Bibi, een Christelijke vrouw die om die reden ter dood is veroordeeld. De Heilige Stoel richt de aandacht van de internationale gemeenschap nu meer op de religieuze vervolging in het land waar Moslims een meerderheid vormen, en spreekt zijn afkeuring uit over de verkrachting en marteling van Christelijke kinderen, de afpersing van gezinnen en over de mishandeling en het geweld die plaatsvinden in stilte "en in de verschrikking van de slachtoffers.
Wrede vervolgingen in Karachi
Het Vaticaan heeft via zijn mediakanalen zijn afkeuring uitgesproken over het geweld en de mishandelingen die plaatsvinden in de Christelijke gemeenschappen van sommige voorstedelijke buurten in Karachi, de grootste stad in zuidelijk Pakistan en de hoofdstad van de provincie Sindh. Michael Javed, een Katholiek parlementslid die in Sindh werkzaam is, sprak zich uit voor de religieuze minderheid die onderworpen is aan wrede vervolging. Bovendien gaf hij via Radio Vaticaan en het nieuwsagentschap Fides een dramatische waarschuwing: in de buurten van Essa Nagri, Ayub Goth en Bhittaiabad zijn Christenen al maanden het slachtoffer van afschuwelijk geweld door leden van politieke bewegingen met een sterk Islamistische en ethnische kleur, zoals de Pashtuns. Christelijke gezinnen gaan door een hel, maar "mensen doen geen aangifte van mishandeling uit angst voor vergelding". Nog afgelopen maand vertelde Javed aan Fides: "We hebben 15 gevallen van verkrachting geregistreerd."
Christelijke meisjes
In Essa Nagri bestaan echte "martelkamers" waar meisjes "en ook Christelijke meisjes "worden verkracht en gevangen gehouden. "Ze eisen voor hun vrijlating losgeld, tot 100.000 roepies (ruim 800 euro), en als de gezinnen dit niet kunnen betalen, worden de meisjes gemarteld totdat ze niet meer herkenbaar zijn." Dit geweld heeft tot gevolg dat de laatste zes maanden veel gezinnen ervoor hebben gekozen om Karachi te verlaten. "Het doel van zulk geweld is de verdrijving van Christelijke aanwezigheid in het gebied, een soort etnische zuivering: we worden als slaven beschouwd die te min zijn om op Pakistaans grondgebied te lopen." In een ander geregistreerd geval werd in Ayub Goth dichtbij een Katholieke kerk een bordeel geopend, en "Christelijke meisjes uit arme gezinnen werden gedwongen tot prostitutie." Hoewel de autoriteiten hierover zijn ingelicht, hebben ze nog niets gedaan. Javed deed een wanhopige oproep aan de wereld om "de onderdrukking van onze gemeenschap een halt toe te roepen". Fides heeft contact opgenomen met Fr. Victor John, een Franciscaan van het bisdom van Karachi en pastoor voor Essa Nagri (waar 700 Christelijke gezinnen leven, waarvan 300 Katholiek) en Ayub Goth (met ongeveer 300 Christelijke gezinnen): "Dit zijn zeer arme buurten die worden geteisterd door misdaad en wetteloosheid. Geweld en marteling vinden plaats door leden van Islamistische politieke partijen die mensen voor politieke consensus chanteren, maar ook door militanten die vijandig staan tegenover de gelovigen. Drugshandel is wijdverbreid in het gebied en de politie blijft zelfgenoegzaam."
Blasfemiewetten
"Ze hebben geen scholen of sociale voorzieningen en in dit armoedige klimaat heerst geweld." Ondertussen komen er steeds meer blasfemiewetten die gebrek aan respect voor de Profeet Mohammed en de Koran bestraffen met de dood of levenslange opsluiting. "De Kerk", zo gaat Michael Javed verder, "is aanwezig in de scholen met een rehabilitatiecentrum voor drugsverslaving, met het werk door de Zusters van Moeder Teresa en door de Franciscanessen van het Heilige Hart. We bieden onze diensten vooral aan jonge mensen aan, we proberen ze te helpen, ze te vormen zodat ze niet met misdaad in aanraking komen." De Pakistaanse Bisschoppelijke Vergadering klaagt dat de 2,5 miljoen Christenen in het land steeds meer worden blootgesteld aan geweld en intimidatie door mensen "van wie de mentaliteit zich steeds meer richt op een extreme vorm van de Islam." En, zo voegen ze daaraan toe: "Onze mensen vrezen voor de toekomst "mensen beschouwen zich als tweederangsburgers. We kunnen ons niet uitspreken, we voelen ons onderdrukt." De Pakistaanse bisschoppen verwijten de regering dat ze er niet in is geslaagd om effectief weerstand te bieden aan fundamentalisme, en ze waarschuwen dat de situatie nu "precair" wordt. In Christelijke gebouwen zijn meer veiligheidsmaatregelen getroffen. In Lahore houdt de politie toezicht op de Kathedraal van het Heilige Hart, met videocamera’s, betonblokken, zandzakken en muren. Voor 1986 waren er in Pakistan geen aantijgingen van blasfemie. Sinds 20 jaar zijn er ongeveer 1000 gevallen geweest, terwijl 70 van blasfemie beschuldigde mensen het slachtoffer zijn geworden van buitenrechtelijke executie. Onlangs heeft een Amerikaanse commissie voor religieuze vrijheid een rapport gepubliceerd waarin staat hoe in Pakistaanse scholen kinderen worden geïndoctrineerd met onverdraagzaamheid jegens minderheden. Deze uitkomsten worden onderschreven door de Directeur van het Dominicaanse Centrum in Lahore, die een snelle hervorming van het onderwijssysteem in Pakistan heeft geëist.
Ideologische indoctrinatie
Het onderzoek door de regering werd gepubliceerd door de Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (USCIFR), en laat zien dat in Pakistan openbare scholen en Islamistische religieuze scholen ("madrassas" genoemd) religieuze minderheden negatief afschilderen en vooroordelen bekrachtigen, wat een stimulans is voor discriminatie van en geweld tegen deze gemeenschappen. Volgens het rapport blijft een grote minderheid van de duizenden religieuze scholen of madrassas bezig met ideologische indoctrinatie en met het aansporen van degenen die in Pakistan en andere landen deelnemen aan religieus geïnspireerd geweld. De Heilige Stoel vraagt de regering enerzijds snel in te grijpen zodat er een einde komt aan de valse beschuldigingen van blasfemie, het haat zaaien, en aan de straffeloosheid voor gewelddadigheden tegen religieuze minderheden; anderzijds dringt de Heilige Stoel erop aan dat de regering middelen en energie investeert in het verbeteren van interreligieuze verhoudingen en dat ze in het land een grondige en uitgebreide onderwijshervorming bevordert. In Pakistan hangt religieuze vrijheid af van "de donkere schaduwen van Islamistisch extremisme", maar ook van intolerantie, wetteloosheid en straffeloosheid die in het land toenemen. En het is niet alleen het Vaticaan dat zich uitspreekt ter verdediging van de religieuze minderheden in Pakistan. Ook het laatste rapport door de NGO "Christelijke Solidariteit Wereldwijd" (CSW) beschrijft de "ernstige situatie in Pakistan". De NGO bericht dat het religieuze geweld Soefi-heiligdommen en de "Ahmadi"-groep, die als een Islamitische sekte wordt beschouwd, niet ontziet: alle minderheden leveren een strijd voor rechtvaardigheid en respect voor hun fundamentele rechten.
Bron: Vatican Insider, door Giacomo Galeazzi
Vertaling: Camiel Donkers
Fotos: Vatican Insider en Kerk in Nood