Somalische tiener gedood na bekering tot Christendom

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een 17-jarige moslima uit Somalië die zich had bekeerd tot het christendom, is vorige week doodgeschoten. Waarnemers noemen de moord een duidelijke vorm van eerwraak. Nurta Mohammed Farah, die haar geboortedorp Bardher was ontvlucht omdat...
20101206Somali01

Een 17-jarige moslima uit Somalië die zich had bekeerd tot het christendom, is vorige week doodgeschoten. Waarnemers noemen de moord een duidelijke vorm van eerwraak . Nurta Mohammed Farah, die haar geboortedorp Bardher was ontvlucht omdat haar ouders haar kwelden vanwege haar bekering, stierf op 25 november. Lokale getuigen zeiden het sterke vermoeden te hebben dat de twee onbekende mannen die haar met een pistool in de borst en in het hoof schoten, verwanten van het meisje waren, of handelden op hun verzoek.

De familie had volgens bronnen berichten ontvangen dat Nurta was bekeerd tot het Christendom. Het vermoeden dat de familie schuldig is aan de moord, berust op goede gronden. De plaats waar de moord plaatsvond was op 200 meters van de woning waar zij leefde bij familie. Deze verwanten begroeven haar ook. Haar ouders hadden haar stevig mishandeld nadat ze de islam had afgelegd en bonden haar regelmatig aan een boom bij het huis. Ze werd gedwongen in huis te blijven sinds haar ouders er op 10 mei achter kwamen dat ze het Christendom had omarmd. Dat bevestigde een Christelijke leider die de regio bezocht. Ook stuurden zij hun dochter naar een arts, die medicijnen voorschreef voor een "geestelijke ziekte". Haar vastbeslotenheid Christen te blijven brachten haar vader, Hassan Kafi Ilmi, en haar moeder, Hawo Godane Haf, tot de overtuiging dat ze gek geworden was en dwongen haar de voorgeschreven medicijnen te slikken. Dat had echter niet tot gevolg dat ze zich van haar nieuwe geloof afwendde.

Onacceptabel

Traditioneel geloven veel Somaliërs dat de Koran ziekten geneest, vooral geestelijk zieken. Dus werd Nurta tweemaal per week voorgelezen uit de Koran. Een bron vertelde dat ze niet op het aanbod tot vergeving van haar verwanten wilde ingaan als ze in ruil daarvoor het Christendom moest afzweren. Nadat de medicijnen en de straffen niets uit bleken te halen, begon de opsluiting in huis. Waarnemers melden dat ze vanaf toen overdag aan een boom werd gebonden en ‘s nachts in een duistere ruimte moest blijven.
Volgens een rapport uit 2010 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de overgangsregering van Somalië zich niet aan de vrijheid van godsdienst die is vastgelegd in het Transitional Federal Charter. "Niet-moslims die hun geloof uiterlijk belijden, staat mishandeling door de bevolking te wachten," meldt het rapport. "Bekering tot een andere godsdienst is voor een moslim onacceptabel. Zij die van bekering verdacht worden," gaat het rapport verder, krijgen te maken met geweldpleging of zelfs moord door leden van hun eigen gemeenschap." (Bron: CDN)