Somalische Christen ontvoerd en gemarteld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De organisatie International Christian Concern (ICC) is erachter gekomen dat al-Shabaab, een aan Al-Qaeda gelieerde groep terroristen in Somalië, een tot het Christendom bekeerde man, ontvoerd en gemarteld heeft. Aangezien...
20130422somalie01

De organisatie International Christian Concern (ICC) is erachter gekomen dat al-Shabaab, een aan Al-Qaeda gelieerde groep terroristen in Somalië, een tot het Christendom bekeerde man, ontvoerd en gemarteld heeft. Aangezien de 25-jarige Hassan Gulled enkele weken gemist wordt, neemt men aan dat hij in een kamp van al-Shabaab in Bulo Marer, vastgehouden wordt. Op 23 maart werd Gulled gepakt door vier militanten van de radicaal islamitische groepering die hem al wekenlang in de gaten hield. Een plaatselijke bron vertelde tegen de Morning Star News dat vier gemaskerde en gewapende mannen van al-Shabaab Gulled oppakten, in een jeep zetten en vervolgens wegreden terwijl zijn familie hulpeloos achterbleef.

Doelwit

Op 27 februari reisde Gulled naar Somalië om familie te bezoeken. Gulled is aan van de vele Somaliërs die het risico nemen om terug te gaan naar Somalië sinds er een nieuw regering is na enkele overwinningen van de Afrikaanse Unie op al-Shabaab. In 2007 was hij Somalië ontvlucht om een nieuw leven in Kenya te beginnen. Daar werd hij in 2010 Christen en dus een doelwit voor islamitische extremisten in Oost-Afrika. Militanten van al-Shabaab in Kenya die op de hoogte waren van Gulled’s bekering gaven dat door aan leden van de groep in Somalië. Volgens de Morning Star volgden militanten hem drie weken en pakten hem toen op. Een lokale bron vertelde de Morning Star dat al-Shabaa Gulled martelde om te zien of hij zijn Christelijk geloof wilde afzweren. Sinds vorige week is niets meer gehoord van of over Gulled. Het is mogelijk dat hij gedood is.

Afvalligen

Al-Shabaab gaat ervan uit dat alle Somaliërs als moslim geboren worden. Somaliërs die een andere godsdienst praktiseren, worden beschouwd als afvalligen. Volgens de sharia is er sprake van afvalligheid als een moslim de islam inruilt voor een ander geloof. Volgens een strikte interpretatie van de sharia moeten afvalligen ter dood gebracht worden en al-Shabaab is aanhanger van die interpretatie. Gulled is de vierde Christen die deze maand door Al-Shabaab aangepakt wordt.

Bron: Persecution

Foto: Petterik Wiggers