Solidarnosk priester Popieluszko 6 juni zalig verklaard

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Poolse priester Jerzy Popieluszko zal op 6 juni in Warschau worden zalig verklaard als martelaar.
200px-jerzy_popieluszko-200-x-264

De Poolse priester Jerzy Popieluszko zal op 6 juni in Warschau worden zalig verklaard als martelaar.

De Warschause aartsbisschop Kazimierz Nycz deelde maandag mee dat de prefect van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen, aartsbisschop Angelo Amato, de ceremonie zal leiden. De zaligverklaringsdatum valt samen met de "Dag van Dankbaarheid", die de Poolse katholieke Kerk elk jaar begin juni viert op zondag.

Martelaar

Popieluszko wordt beschouwd als een verzetssymbool van de Kerk tegen de voormalige communistische machthebbers in Warschau. Benedictus XVI erkende vorig jaar december de heroïsche deugden van de priester die in 1984 door de geheime dienst werd vermoord. Daarmee was de laatste hindernis voor het zaligverklaringsproces, dat in 1997 was gestart, overwonnen. In geval van martelaarschap is volgens het beleid van het Vaticaan voor zaligverklaring geen afzonderlijk proces voor wonderen noodzakelijk.

Rolmodel

Aan de ceremonie op het Pilsudskiplein sluit zich een processie aan tot de op tien kilometer gelegen bouwplaats van de nationale kerk "Tempel van de Goddelijke Voorzienigheid" in de wijk Wilanow. Popieluszko was met zijn getuigenis van waarheid, goedheid en liefde een rolmodel voor alle priesters van de Kerk en voor de goede samenwerking met de gelovigen. De Poolse bisschoppen hadden voorgesteld Popieluszko nog in dit door Benedictus XVI afgekondigde Jaar voor de Priester zalig te verklaren. Het gedenkjaar eindigt in juni.
MonumentenDe toekomstige Zalige geldt in Polen al lange tijd als een nationale held. Al meer dan 18 miljoen mensen bezochten volgens officiële kerkelijke schattingen zijn graf in Warschau. Er zijn landelijk 70 herdenkingsmonumenten en ongeveer 130 gedenkplaten. In ongeveer 75 steden zijn straten of pleinen naar hem vernoemd. President Lech Kaczynski verleende Popieluszko ter gelegenheid van zijn 25ste sterfjaar gelopen najaar postuum de hoogste orde van het land.

Oppositie

De priester had in zijn preken de mensenrechtenschendingen van het communistische regime veroordeeld en de vakbond en vrijheidsbeweging Solidarnoë…€ºë„€¡ ondersteund. Op 19 oktober 1984 werd hij door agenten van de communistische geheime dienst ontvoerd en vermoord. De moord versterkte de oppositie van het volk tegen het regime en droeg zo bij aan de val van het communisme vijf jaar later. Een rechtbank veroordeelde in 1985 de drie daders tot gevangenisstraffen van 14 tot 25 jaar. De vermoedelijke opdrachtgevers werden nooit bestraft.