Solidariteit Boeddhisten na provocaties Paus

dinsdag, 07 november 2017
Nieuws
Terwijl de Kerk in Myanmar zich voorbereidt op het bezoek van Paus Franciscus, heeft een controverse door nationalisten geleid tot solidariteitsbetuigingen van Boeddhisten.
ACN-20150608-25612-Myanmar

Aye Ne Win, kleinzoon van voormalig dictator generaal Ne Win, vermomde zich als paus voor Halloween. Foto’s van haar op sociale media, verkleed als Paus die de "zegen" geeft, hebben geleid tot verontwaardiging onder Katholieken. Zij krijgen steun van boeddhisten die zich ook beledigd voelen.

Volgens sommigen drijven militaire en extremistische groeperingen de spot met de Paus om de christelijke minderheid tegen te werken aan de vooravond van de historische reis van de Paus naar de Aziatische natie. Ze beschuldigen de Heilige Vader van samenwerking met de minderheid van Rohingya-Moslims. Ter rechtvaardiging hebben de groepen online foto’s verspreid van Paus Franciscus die de voeten wast van gevangenen in de Paliano-gevangenis, van wie er één moslim was. Ook zijn zij kritisch over de roep van de Paus om te bidden voor de erkenning van de rechten van de moslimminderheid.

De Katholieke Kerk in Myanmar, die een belangrijke rol heeft gespeeld in het ondersteunen van het moeizame proces van nationale verzoening onder leiding van de democratische leider Aung San Suu Kyi, heeft niet gereageerd op de nieuwste provocaties van extremisten en heeft in plaats daarvan geprobeerd de situatie te kalmeren. "Het incident met Ne Win is betreurenswaardig," aldus priester Marian Soe Naing, woordvoerder van de Katholieke bisschoppenconferentie. "Hoe slecht haar smaak ook was, we hebben het over een feest met maskers, en niet meer. Onze relaties met boeddhistische landgenoten zijn juist goed; er is geen vijandigheid. Er is niets te vrezen van het bezoek van de Paus." De Paus zal van 27 tot 30 november een bezoek brengen aan het land.

Bron: AsiaNews