Soedanese Meriam opnieuw gearresteerd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Soedanese Meriam Jahia Ibrahim Ishag, van wie maandag het doodvonnis werd vernietigd, is dinsdag opnieuw gearresteerd, melden verschillende nieuwsbronnen.
20140624_Soedan01

De Soedanese Meriam Jahia Ibrahim Ishag, van wie maandag het doodvonnis werd vernietigd, is dinsdag opnieuw gearresteerd, melden verschillende nieuwsbronnen.

De vrouw zou door zeker veertig agenten zijn aangehouden op het internationale vliegveld van Khartoum toen zij samen met haar man en twee kinderen het land wilde verlaten.

Maandag werd de vrouw vrijgelaten nadat het doodvonnis was vernietigd dat haar was opgelegd omdat zij volgens de Islamitische wet afvallig was geworden.

‘Afvallig’

De vrouw heeft een Christelijke moeder en een Islamitische vader die het gezin al lang geleden in de steek heeft gelaten. Meriam is door haar moeder Christelijk opgevoed en zegt zichzelf ook als Christen te beschouwen. Door haar huwelijk met een Christelijke man, Daniel Wani, heeft zij bovendien "overspel" begaan, waardoor zij een straf van 100 zweepslagen opgelegd heeft gekregen.

Die is nooit uitgevoerd, omdat de vrouw bij haar arrestatie en veroordeling in februari zwanger was. Zij is zeer onlangs in de gevangenis bevallen.

Hoewel de rechtbank die haar tot de doodstraf veroordeelde Meriam de kans gaf aan de doodstraf te ontkomen door het Christendom af te zweren, weigerde zij dat.

Met het oog op de naderende bevalling, waarna de executie snel dichterbij kwam, is grote internationale druk uitgeoefend op Soedan om de vrouw vrij te laten.

Dinsdag probeerde zij met haar man, die ook Amerikaans staatsburger is, het land te verlaten.

Op grond waarvan Meriam opnieuw is gearresteerd is niet duidelijk, maar niet uit te sluiten valt dat zij de honderd opgelegde zweepslagen nog moet ondergaan.

Bron: Katholiek Nieuwsblad