Soedanese kardinaal ontkomt aan aanslag

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kardinaal Gabriel Zubeir Wako (69), aartsbisschop van Khartoem, heeft afgelopen zondag een aanslag op zijn leven overleefd. Het katholieke Sudanese Radiostation SCRN meldde dat een man tijdens een Eucharistieviering in de open lucht met een mes naar de ka
20101013sudan01

Kardinaal Gabriel Zubeir Wako (69), aartsbisschop van Khartoem, heeft afgelopen zondag een aanslag op zijn leven overleefd. Het katholieke Sudanese Radiostation SCRN meldde dat een man tijdens een Eucharistieviering in de open lucht met een mes naar de kardinaal rende en hem probeerde te doden. Het incident vond plaats na het Gloria toen liturgische dansers hun plek naast het altaar verlieten en weer gingen zitten.

Een medewerker van de kardinaal lukte het echter de aanslagpleger te ontwapenen en aan de politie over te dragen. Volgens de medewerker had de man "No problem" geroepen toen hij opgepakt werd. De radiozender meldde dat de pleger van de aanslag lid was van de Arabische stam van Misseriya. De politie gaf als identiteit van de man Hamdan Mohamed Abdurrahman op. De viering werd gecelebreerd op een sportveld naast een school van Comboni-missionarissen in het centrum van Khartoem. Volgens de medewerker die de man tegenhield was de aavaller al uren voor de mis aanwezig geweest. Daardoor kon hij de strenge controle van het veiligheidspersoneel ontwijken en zich tussen de massa begeven.

Spanning

Waarnemers zien in de aanslag een teken van toenemende spanning in de aanloop naar het referendum dat op 9 januari in Zuid-Soedan gehouden wordt. Deze volksstemming was onderdeel van van het vredesakkoord dat het zuiden en het noorden in 2005 sloten na een burgeroorlog.Het grotendeel Christelijke en animistische Zuid-Soedan moet kiezen of het onafhankelijkheid wil worden van het islamitische noorden. De kardinaal is niet gewond. De aanslagpleger is in voorlopige hechtenis. Het aartsbisdom en de politie willen weten waarom de man met een mes op het terrein liep waar de viering gehouden werd. Maar vooral is het onderzoek er op gericht te achterhalen of de man alleen handelde of lid was van een bende. (Bron: kath.net/SCRN)