Soedan: twee priesters ontvoerd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Soedan zijn afgelopen zondag twee priesters ontvoerd. Dat gebeurde in Rabak, een stad ten zuiden van Khartoem.
mgr._Danil_Adwok_Kur_Kerk_in_Nood

In Soedan zijn afgelopen zondag twee priesters ontvoerd. Dat gebeurde in Rabak, een stad ten zuiden van Khartoem. De priesters Joseph Makwey en Sylvester Mogga werden in de pastorie van de St.-Joshephine Bakhitakerk door een groep mannen overvallen. Met een vrachtwagen hadden de daders de muur en de poort van het parochieterrein vernield. Ook is er op het terrein door de daders geplunderd en werden diverse computers en andere waardevolle elektronica gestolen. Het is onduidelijk waar de ontvoerde priesters gevangen worden gehouden.

Bezorgd

Hulpbisschop Daniel Adwok Kur van Khartoem is "zeer bezorgd" over de toestand van de priesters. Volgens hem is de gezondheidstoestand van Mogga zorgwekkend en heeft hij medische hulp nodig. "De ontvoering lijkt een opzettelijk uitgevoerde actie", zei de hulpbisschop. "De ontvoerders moeten geweten hebben dat het priesters waren die ze ontvoerden." De bisschop uitte kritiek op de Soedanese overheid. Die wijst de verantwoordelijkheid voor de ontvoering af, omdat de daders buitenlanders zouden zijn over wie ze geen controle heeft. De politie is na de melding van de ontvoering direct begonnen met sporenonderzoek. De hulpbisschop wil niet speculeren over de identiteit en motieven van de daders, al zei hij in het licht van berichten over gevechten tussen Soedan en Zuid-Soedan te vrezen dat de priesters onder dwang in het leger zullen worden ingelijfd.

Stammen

Verder liet de hulpbisschop weten dat militanten steeds vaker mensen in het grensgebied met Zuid-Soedan intimideren en hen dwingen te vertrekken. "De angst onder mensen is door de ontvoering van jonge mannen toegenomen." Het gebied heeft te maken met toenemende spanningen tussen bevolkingsgroepen. "Onschuldige mensen worden mishandeld. We moeten de overheid verantwoordelijk houden voor wat er gebeurt." Het geweld tussen stammen in de grensregio tussen Soedan en Zuid-Soedan is een groot probleem. Onlangs vielen nog 47 doden door een aanval van een stam uit Zuid-Soedan, die kort daarvoor zelf was aangevallen door een andere stam.

(Bron: KN/CNA)