Meriam Ibrahim, de Soedanese vrouw die wegens haar weigering om zich tot de Islam te bekeren, ter dood is veroordeeld, heeft het leven geschonken aan een meisje.
Meisje
Meriam Ibrahim, beviel van het kind, haar tweede, in de vroege ochtend van dinsdag, 27 mei, in de ziekenafdeling van de gevangenis. Haar zoon, de 20 maanden oude Martin, is bij haar in de gevangenis sinds zij in februari voor het eerst werd aangeklaagd.
Rolstoel
Haar echtgenoot, Daniel Wani, die zich in een rolstoel voortbeweegt, liet afgelopen week weten dat Meriam met ketens aan haar enkels in haar cel wordt vastgehouden. De Soedanese autoriteiten weigeren aan Wani de voogdij over zijn één-jarige zoon, die bij Meriam in de gevangenis verblijft, toe te kennen, omdat de wet verbiedt dat een Christen een Moslim-kind opvoedt.
Huwelijk
Meriam werd op 15 mei door een rechtbank in de Soedanese hoofdstad Khartoem ter dood veroordeeld. Meriam ontkende de beschuldiging van geloofsafval omdat naar haar zeggen haar Moslim-vader zijn gezin in de steek had gelaten en zij als Christen was grootgebracht. De rechtbank weigerde haar huwelijk uit 2011 met Wani, een Christen, te erkennen.
Amnesty International
Meriam mag haar baby twee jaar lang verzorgen waarna volgens het vonnis de doodstraf wordt uitgevoerd. Een petitie om het vonnis over Meriam te vernietigen, georganiseerd door Amnesty International is tot nu toe door 640.000 mensen ondertekend, maar de mensenrechtenorganisatie is sinds 2005 de toegang tot het land geweigerd. "Apostasie en overspel moeten niet eens tot misdaden worden gerekend", verklaarde Manar Idriss, een Soedanese onderzoeker bij Amesty. "Het is een privé-kwestie wie te huwen en wat te geloven."
Soedanese kerken
Op donderdag 22 mei, gingen haar advocaten in beroep bij het Beroepshof van Bahri en Sharq Al Nil. Als dit beroep wordt verworpen, zijn zij voornemens naar andere wegen te zoeken, waaronder de zaak voor te leggen aan de Soedanese Hoge Raad en het Constitutionele Hof. Intussen hebben meerdere Kerken in Soedan, waaronder de Soedanese Katholieke bisschopsconferentie, de doodstraf die wered uitgesproken tegen Meriam Ibrahim veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring stellen de Soedanese Kerken dat de beschuldigingen aan Meriam Ibrahim ongegrond zijn. Zij deden op de Soedanese regering een beroep haar uit de gevangenis vrij te laten, zo deelde de informatiedienst van de Vereniging van Episcopale Conferenties in Oost Afrika (AMECEA) in Nairobi, Kenia, mee.
Westen
Mensenrechtengroeperingen en westerse regeringen hebben de uitspraak tegen de 27 jaar oude Meriam Ibrahim eveneens veroordeeld. Het Soedanese Wetboek van Strafrecht plaatst de bekering van Moslims tot andere religies onder strafbare feiten waarop de doodstraf van toepassing is.