Sluiting kerken in Indonesië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Na de verzegeling van de kerk in Bekasi wordt opnieuw een kerk bedreigd met sluiting...
20130318_image_HKBP_setu_church

De BNKP (Banua Nika Keriso Protestan) in Bandung op West-Java bereidt zich voor op een confrontatie a.s. vrijdag , met een groep plaatselijke leiders die geëist hebben dat de kerk haar deuren zou sluiten.
Volgens een verklaring van het ICRP (een Indonesische vereniging van religies voor vrede) moeten, van deze groep, alle Christelijke afbeeldingen worden verwijderd en moet het pand worden ontruimd.

Toen de christelijke kerkleiders hun medewerking weigerden, dreigden de mannen met een grotere groep terug te komen.
"Wij verwachten dat het buurthoofd Haj Aya en Samidin, na het vrijdagsgebed, (in de moskee) met een grotere groep, om onrust te veroorzaken." zegt Theophilus Bela, de voorzitter van het Forum voor Communicatie tussen Christenen (FKKJ).
De bedreigingen vielen samen met de gedwongen sluiting door de plaatselijke ordediensten (Satpol PP) van de HKPB Setu kerk in Bekasi op West-Java. De ordediensten sloten deze kerk omdat men niet de nodige bouwvergunningen heeft.

Deze laatste actieronde tegen Christenen ontstond enkele weken nadat West-Java zijn Islamitische bestuurder Ahmad Heryawan herkozen had. (van de Prosperous Justice Party)
Ahmad ondertekende een overeenkomst met het FPI (een streng Islamitische partij) de dag voorafgaande aan de verkiezingen en beloofde de provincie te bevrijden van de Moslim Ahmadiyah sekte (een minderheidsgroep) en om een bestuur naar Islamitische maatstaf in te voeren.
De kerken op West-Java hebben al langer te maken met sluitingen. De St. Johannes Baptista kerk in Bogor werd vanwege dezelfde redenen vorig jaar verzegeld.

Christenen vormen 10 procent van de Indonesische bevolking.
Zowel Katholieken als Protestanten worden, als twee van de zes officieel erkende godsdiensten, beschermd door de ‘pancasila’. (De filosofische grondslag van de Indonesische Staat.)
Maar de Christenen hebben regelmatig te maken met tegenstand van terroristen, van dorpsleden en van overheidsdienaren.

Bron: Jakarta Globe

Bron foto: Jakarta Globe (Afriadi Hikmal)