Situatie in Aleppo is ‘kritiek’

donderdag, 01 december 2016
Nieuws
De situatie voor de inwoners van de Syrische stad Aleppo is “kritiek” nu het Syrische regeringsleger zijn offensief in het oostelijk deel heeft geïntensiveerd. Dat zegt pastoor Ibrahim Alsabagh in een interview met AsiaNews.
ACN-20160212-36333

“Meer en meer bommen vallen op de stad”, aldus de 44-jarige franciscaan. “Wij leven van dag tot dag, en tellen de huizen, scholen en ziekenhuizen die zijn geraakt, de doden en de gewonden.”

De achtergebleven burgerbevolking is “uitgeput” nu de gevechten zijn verhevigd.

Hele stad beschoten
Hoewel het offensief zich concentreert op het oostelijk deel van Aleppo, waar rebellen zich verschansen, is ook het westelijk deel aanhoudend doelwit van beschietingen door de opstandelingen. “Een basisschool in het westelijk deel is net geëvacueerd. Afgelopen nacht trof een raket een andere school. Het gebouw was leeg en er vielen gelukkig geen slachtoffers.”

Niemand meer op straat
Ook in West-Aleppo, in handen van het leger, waagt nauwelijks iemand zich over straat. Er waagden zich zondag zelfs minder gelovigen naar de kerk dan normaal.

Gebed om vrede
De stad is “machteloos en angstig”, aldus de priester. “Wij wachten af wat de komende dagen zullen brengen. Gezinnen in oost en west zijn uitgeput en willen alleen maar vrede nu het leven steeds moelijker wordt. We hebben besloten deze advent nog harder te bidden voor vrede.”

Grootste nederlaag rebellen
Dat het regeringsleger een wig heeft gedreven tussen de rebellen en dat Koerdische milities een ander deel hebben veroverd is een zware nederlaag voor de rebellen. “De grootste sinds het begin van de oorlog”, aldus het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten in Londen.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/AsiaNews