Situatie Christenen Noord-Korea onveranderd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen in Noord-Korea melden dat hun situatie niet is veranderd onder de leiding van Kim Jong-un. Dat meldt de Britse krant Christian Today.
20121210_korea01

Christenen in Noord-Korea melden dat hun situatie niet is veranderd onder de leiding van Kim Jong-un. Dat meldt de Britse krant Christian Today.

 

Noord-Korea heeft voert al tien jaar de lijst aan van de vijftig landen waar Christenen het ergst worden vervolgd. Volgens de opsteller van de lijst, Open Doors, zegt dat hoewel de nieuwe leider heeft geëxperimenteerd met lichte landbouwhervormingen en is een fan van Mickey Mouse, heeft hij geen "wezenlijke wijzigingen" doorgevoerd na de dood van zijn vader, Kim Jong-il.

Jacht op christenen

De organisatie, die vervolgde Christenen wereldwijd ondersteunt, stelt dat Kim Jong-un het aantal spionnen in China heeft vergroot die op zoek zijn naar Christenen en organisaties die Noord-Koreaanse vluchtelingen helpen.

De gewone grenswacht is vervangen door agenten van de Noord-Koreaanse veiligheidsdienst. Smokkelaars die worden betrapt worden zwaar onder druk gezet om informatie te geven over Christenen die overlopers helpen.

Niet meer te vertrouwen

Open Doors meldt dat sommige gearresteerde Christenen zijn gemarteld en daarna vrijlaten om hun geloofsgenoten te verraden of om te dienen als aas.

"Dit is zeer tragisch", aldus een Open Doorsmedewerker die betrokken is bij de pastorale zorg onder Noord-Koreanen.

"Het is zo gevaarlijk om Christenen te helpen die zijn vrijgelaten door de overheid. Sommigen zijn zo zwaar gemarteld dat ze niet meer kunnen lopen. Vaak kunnen we hen niet helpen want dan zouden we te veel risico nemen. We kunnen voor hen bidden. We weten dat Jezus hen nooit in de steek zal laten."

Volledige controle

De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben volgens Open Doors ook volledige controle over televisie, radio en mobiel telefoonverkeer.

Noord-Koreaanse Christenen melden dat ze zich nog net zo van de buitenwereld afgesneden voelen als onder Kim Jong-il.

Er zijn geen tekenen dat Kim Jong-un de vrijheid van godsdienst zou willen verbeteren, zegt Jerry Dykstra, woordvoerder van Open Doors USA. "De controle op de naar schatting 200.000 tot 400.000 dappere ondergrondse Christenen in Noord-Korea is in het afgelopen jaar toegenomen.

Veel gevangenen Christen

"Van de naar schatting 150.000 tot 200.000 mensen die leven onder verschrikkelijke omstandigheden in de gevangenissen, zijn 50.000 tot 70.000 Christenen. Ook zijn veel Noord-Koreanen chronisch ondervoed en werkloos.

"Christenen die vanuit Noord-Korea naar China ontsnappen worden opgejaagd en teruggestuurd naar hun eigen land waar hen de gevangenis en vaak de dood wacht. Christelijke groepen die vluchtelingen helpen merken ook toegenomen druk.

Maar we weten dat Christenen onder de meest brute regimes in de wereld deze Kerst de geboorte van Jezus Christus vieren. De meesten van hen alleen in hun hart", aldus Dykstra.

 

Bron: Christian Today, foto: urbanchristiannews.com