fbpx

“Situatie Christenen Midden-Oosten complete tragedie”

dinsdag, 20 december 2016
Nieuws
“De situatie van christenen in Syrië, Irak en Egypte is een complete tragedie”. Dit zegt de apostolisch administrator van het Latijnse Patriarchaat in Jeruzalem, Pierbattista Pizzaballa.
Syrie

De bisschop sprak tijdens een persconferentie ter gelegenheid van Kerstmis over de situatie van christenen in het Midden-Oosten. “De vicieuze cirkel van geweld lijkt zonder hoop en einde”, zei Pizzaballa, die door paus Franciscus in juni werd aangesteld als apostolisch administrator tot de benoeming van een nieuwe Patriarch.

“De complete regio beleeft deze tragedie al jarenlang. Een tragedie die bestaat uit oorlogen die gevoed worden door wapenhandel, belangen van machthebbers en een onverzoenlijk fundamentalisme”. Pizzaballa sprak ook over mogelijke oplossingen voor het conflict. “Om tot vrede te komen zijn politieke onderhandelingen en oplossingen nodig”, legde de bisschop uit. “Met een leger kan men een oorlog winnen, maar om te herbouwen is politiek nodig. Deze politiek is nergens te bekennen. Er staan vele belangen op het spel, maar uiteindelijk betalen de armen en de zwakken er de prijs voor. Zij hebben hier al meer dan genoeg voor betaald”, stelde Pizzaballa.

De bisschop richtte zich ook tot de christenen van het Midden-Oosten. “Ook wij hebben onze verantwoordelijkheid in deze tragedie. Wij kunnen ons niet alleen beperken tot het spreken over dialoog, gerechtigheid en vrede. Woorden zijn niet voldoende. Wij moeten de armoede en onrechtvaardigheid bestrijden en een constant getuigenis geven van barmhartigheid, om de wereld de liefde en tederheid van onze God te tonen”.

Pizzaballa was voor zijn aanstelling als apostolisch administrator tussen 2004 en 2016 custos van het Heilig Land. 

Bron: Katholiek Nieuwsblad/La Stampa