situatie Christenen in Eritrea zorgwekkend

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Op dit moment zitten vele Christenen in Eritrea gevangen om hun geloof. In metalen zeecontainers en ondergrondse cellen probeert de overheid hen te dwingen het geloof af te zweren. In Eritrea zijn officieel vier geloofsrichtingen toegestaan...
20100608eritrea1

Op dit moment zitten vele Christenen in Eritrea gevangen om hun geloof. In metalen zeecontainers en ondergrondse cellen probeert de overheid hen te dwingen het geloof af te zweren.

In Eritrea zijn officieel vier geloofsrichtingen toegestaan: de Islam en de Eritrees-orthodoxe, de Lutherse en de Rooms-Katholieke Kerk. Alle Christenen, ook van de officieel erkende kerken hebben te maken met discriminatie, achterstelling en verdrukking door de overheid. De Eritrese overheid volgt verder een stelselmatig beleid om niet-geregistreerde huiskerken uit te roeien. Volgens betrouwbare bronnen zitten er waarschijnlijk nog 2200 Christenen gevangen in Eritrea.

Veel Christenen zijn vrijgelaten omdat ze ernstige gezondheidsproblemen hadden. Ze dreigden te sterven in de cel en dat zou de Eritrese overheid in een kwaad daglicht stellen. Anderen mochten weer naar huis nadat ze een onder zware druk afgedwongen borgsom hadden betaald en beloofden geen Christelijke samenkomsten meer te bezoeken.

Protestantse zusterorganisatie Open Doors gaf een boek uit over het leven van illegale Christenen in Eritrea. Het boek "Het lied van de nachtegaal" beschrijft het waargebeurde verhaal van Helen Berhane. Deze Eritrese Christin zat ruim twee jaar onder erbarmelijke omstandigheden gevangen omdat ze weigerde haar geloof op te geven. Na haar vrijlating in 2006 is Helen Eritrea ontvlucht.

"Helens verhaal is een actueel voorbeeld van het lijden dat vervolgde Christenen van vandaag de dag ondergaan in gevangenissen en strafkampen", zo lezen we in het voorwoord van het boek. Tjalling Schotanus, directeur van Open Doors, vult aan: "Aan Helens lijden kwam een einde, maar nog steeds zitten meer dan tweeduizend Eritrese christenen gevangen. Helen is hun stem." (Bron: Open Doors / SDOK)

Het boek wordt vanaf begin juni gratis ter beschikking gesteld en is verkrijgbaar op www.sdok.nl