"Sfeer minder gespannen sinds bezoek Paus"

dinsdag, 09 februari 2016
Nieuws
De tweede en beslissende ronde van de presidentiële verkiezingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek is uitgesteld. De sfeer in de Centraal Afrikaanse Republiek is minder gespannen sinds het bezoek van Paus Franciscus in december.
Centrafrica-3

De tweede en beslissende ronde van de presidentiële verkiezingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek is uitgesteld. Dat meldt de kiesraad volgens persbureau AFP. "We kunnen zondag geen verkiezingen houden. Dat is onmogelijk. We zullen spoedig een nieuwe datum aankondigen", stelt woordvoerder Julius Ngouade Baba.

De verkiezingen moeten uiteindelijk zorgen voor de aanstelling van een democratisch verkozen regering in het door geweld verscheurde land. Moslimrebellen grepen in 2013 de macht in de overwegend christelijke republiek, waarna christelijke milities terugsloegen. Op dit moment is een overgangsregering aan de macht, maar die heeft weinig invloed op de rebellen.

Maandag keurde het grondwettelijk hof van het Afrikaanse land de uitkomst van de eerste ronde van de presidentiële verkiezingen goed, maar de resultaten van de parlementaire verkiezingen werden ongeldig verklaard. Zo zouden sommige stemformulieren niet geldig zijn geweest en was personeel volgens het hof niet goed voorbereid. Twee voormalig premiers, Anicet-Georges Dologuélé en Faustin Archange Touadera, maken kans op het presidentschap.

Vertraging niet door conflicten
In tegenstelling tot wat er in oktober gebeurde, toen de verkiezingen werden uitgesteld wegens ernstige conflicten, is de vertraging deze keer te wijten aan eenvoudige technische problemen, namelijk dat het materiaal om in alle kiesdistricten stembureaus op te zetten nog niet overal geleverd was. "Voor nu lijkt de situatie kalm, we zullen zien wat er gaat gebeuren vannacht en morgen", vertelt pater Federico Trinchero, missionaris-karmeliet van de Karmel in Bangui, aan Kerk in Nood.

Wat zorgen baart zijn vooral de gebeurtenissen van 13 december, tijdens het grondwettelijke referendum. “Het leken eerder ontwrichtende acties dan conflicten – legt de pater uit – en het is de enige dramatische gebeurtenis geweest vanaf het bezoek van de paus tot vandaag. Sindsdien hebben we het geluid van schoten niet meer gehoord.

Dubieuze kandidaten
De Centraal-Afrikanen bereiden zich voor om uit ongeveer 30 kandidaten, wat duidelijk een buitensporig aantal is maar toch zeker lager dan de 70 kandidaten die in oktober voorspeld werden. “Op het moment lijkt er geen enkele kandidaat in het voordeel te zijn boven de anderen. De bevolking heeft een groot verlangen naar verandering, maar is nu zwaar gedesillusioneerd. Veel van de kandidaten hebben een gecompromitteerd verleden en in plaats van een ideaal voor te staan, beperken ze zich tot demagogie en populisme”. Pater Trinchero stelt de hoop van het land op de jongeren, die meer dan de helft van de bevolking vertegenwoordigen. “Er is een hele generatie jongeren die moe zijn van de huidige manier van besturen en die kijken naar de vorderingen van andere Afrikaanse landen op het gebied van democratie en rechten. Misschien zal dit niet in deze verkiezingsronde naar boven komen, maar ik ben ervan overtuigd dat het binnenkort zal gebeuren."

Genade van het Pausbezoek
Ondanks de onzekerheden en de moeilijkheden, blijft Centraal-Afrika doorgaan met “het genieten van de genade” van het bezoek van Paus Franciscus en de onomstotelijke weldaden die dit met zich mee hebben gebracht. “De Centraal-Afrikanen zijn echt trots. Als laatste jongetje van de klas zijn we de geestelijke hoofdstad van de wereld geworden en de beelden van de opening van de heilige deur in de kathedraal van Bangui zijn door alle internationale media uitgezonden. Maar de belangrijkste vrucht van allemaal is een radicale verandering geweest. Eindelijk is er een rustige sfeer”. In de hoofdstad en in de omliggende gebieden is de sfeer ontspannen, zelfs in de inmiddels beroemde wijk Kilometre 5, die de aartsbisschop van de stad, bisschop Dieudonné Nzapalainga, in de afgelopen dagen heeft bezocht. "Een paar dagen geleden heb ik ook Km5 voor het eerst in maanden weer bezocht en ik moet zeggen dat de verandering evident was. Even evident als de verwoesting veroorzaakt door gewelddadige conflicten in september en oktober, toen veel huizen verwoest werden en velen gedwongen werden te vluchten.

Vanwege het geweld van de afgelopen maanden is het aantal vluchtelingen in de Karmel in Bangui gestegen van tweeduizend naar vijfduizend. Maar dankzij de meer ontspannen sfeer hebben ze de "eerste Kerstmis zonder schoten" door kunnen brengen. “Voor de eerste keer vierden we de mis om 7 uur ‘s avonds en met een gerust hart. Ook een geschenk van het bezoek van paus Franciscus.”