Serviërs verlaten thuisland opnieuw door economische terugval

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
servië is aanzienlijk armer geworden. Velen hebben daarom ook geen hoop meer. Nu vertrekken de 40 tot 50 jarigen, mensen in hun beste jaren." Met deze woorden beschrijft de katholieke bisschop van Zrenjanin, Ladislav Nemet, de huidige situatie in Servië.

‘servië is aanzienlijk armer geworden. Velen hebben daarom ook geen hoop meer. Nu vertrekken de 40 tot 50 jarigen, mensen in hun beste jaren." Met deze woorden beschrijft de katholieke bisschop van Zrenjanin, Ladislav Nemet, de huidige situatie in Servië.

Tijdens een bezoek van Kerk in Nood verklaart hij zijn woorden: "Oorlog voeren kost veel, maar het kost nog meer om gebombardeerd te worden. Jarenlange internationale sancties en de schade van de bombardementen door de NAVO van 1999, die tot vandaag de dag niet verholpen zijn, hebben de economische basis zwaar getroffen. Vooral de industrie en verkeersinfrastructuur. Servië is tenminste 50 jaar teruggevallen."

Een eerste emigratiegolf beleefde het zuidoost-Europese land volgens de bisschop in 1991. Toen vertrokken vooral jonge Serviërs die de oorlog niet in wilden. Als gevolg van de bombardementen van 1999 volgde de tweede golf. Volgens de volkstelling van 2011 heeft Servië tegenwoordig 7,16 miljoen inwoners. In de laatste tien jaren verloor het land volgens verklaringen van de Wereldbank rond de 300.000 inwoners.

De gevolgen van de emigratie worden ook door de Kerk gevoeld. "Het bisdom Zrenjanin in de Vojvodina in het noorden van Servië telt tegenwoordig 65.000 gelovigen. In 1991 waren het er nog 99.000. Omdat in de Vojvodina vele gelovigen Hongaarse, Roemeense, Kroatische of Duitse wortels hebben, is een verhuizing naar een land van de Europese-Unie vergelijkenderwijs goed mogelijk." De meeste Serviërs gaan volgens de bisschop naar Oostenrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. "Chicago geldt daarom als de op één na grootste Servische gemeenschap na Belgrado."

Kerk in Nood ondersteunt al jaren het pastorale werk van de katholieke en Grieks-katholieke kerk
in de gezamenlijke vijf Servische bisdommen. In 2014 werden vooral pastorale programma’s voor kinderen en jongeren, renovatie- en bouwprojecten, misstipendia en aanschaf van auto’s voor geestelijke verzorging in de diaspora-gebieden ondersteund. Een bijzondere bijdrage ging naar de hoogwaterschade die afgelopen jaar verholpen moest worden.