Seminaristen weigeren concelebratie met ongeoorloofde bisschop

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het nationaal seminarie in Peking heeft de feestelijke uitreiking bij het afstuderen van kandidaten in juni geschrapt nadat de studenten weigerden de Mis te vieren met bisschoppen die betrokken waren bij ongeoorloofde wijdingen. De seminariestudenten prot
20140722China01

Het nationaal seminarie in Peking heeft de feestelijke uitreiking bij het afstuderen van kandidaten in juni geschrapt nadat de studenten weigerden de Mis te vieren met bisschoppen die betrokken waren bij ongeoorloofde wijdingen. De seminariestudenten protesteerden aanvankelijk tegen de mogelijke aanwezigheid van bisschop Joseph Ma Yingling, rector van het seminarie, die afstudeercertificaten zou uitreiken en een Mis zou vieren ter gelegenheid van het afstuderen. Bisschop Ma, die in 2010 rector werd, was ongeoorloofd tot bisschop gewijd, zonder goedkeuring van de paus. Het seminarie kondigde later aan dat het bisschop Ma zou vervangen door de met Vaticaanse goedkeuring gewijde bisschop John Fang Xingyao, directeur van het bestuur.

De studenten bleven bij hun bezwaar aangezien bisschop Fang diverse keren in het verleden de Mis gevierd had waarin een ongeoorloofde bisschopswijding plaatsvond. Een bron binnen het seminarie vertelde tegen UcaNews dat sinds bisschop Ma rector was, het seminarie alleen maar afstudeercertificaten uitreikten, zonder een Mis te vieren. Het nieuws van de Mis was een verrassing voor de studenten. Dus weigerden ze de Mis te concelebreren met de ongeoorloofd gewijde bisschop. "Bisschop Ma had niet de bedoeling de Mis te celebreren. Het plan kwam van de vice-rector, die zijn overste een plezier wilde doen", aldus de bron. De twee bisschoppen waren niet aanwezig bij het afstudeerfeest en de studenten kregen geen afstudeercertificaten voor zij terugkeerden naar hun bisdom.

Er ontstonden geruchten dat een vervolgcursus voor priesters en zusters afgeschaft zou worden met ingang van het nieuwe jaar. De cursus is nodig om een kandidaatsexamen te halen dat door het Chinese ministerie van Onderwijs wordt erkend. De vice-rector maakte bekend dat de afstudeercertificaten niet naar de studenten waren gestuurd omdat bisschop Ma niet gekomen was om ze te ondertekenen. Maar nu ze ondertekend zijn, zullen ze spoedig gestuurd worden.

Bron: UcaNews

Foto: macaubulletin.blogspot.com