fbpx

Salesianen bezorgd over confraters in Ethiopisch conflictgebied

vrijdag, 11 december 2020
Nieuws
Terwijl de gevechten in het gebied van de Tigray in het noorden van Ethiopië voortduren, heeft de orde van de Salesianen van Don Bosco al zeker tien dagen geen contact gehad met 25 priesters en broeders die in het gebied werken.
Construction of outstation chapel at Kububa  - Holy Cross Catholic Parish Dhadim

“De situatie is erg gespannen; er kan van het ene op het andere moment van alles gebeuren en we krijgen geen informatie omdat de verbinding is verbroken, zowel per internet als per telefoon”, aldus een anonieme Salesiaan in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, tegenover persbureau Fides.

De 25 Salesianen werken in vier verschillende gemeenschappen in Tigray en hebben evangelisatie en onderwijs in Adigrat, Adwa, Mekele en Shire als missie. De Salesianen leiden scholen, technische instituten en jeugdcentra. “Het laatste contact dat we met een van hen hadden was 10 dagen geleden. Hij vertelde dat basisgoederen zoals elektriciteit, gas en voedsel schaars beginnen te worden.”

De Spaanse Salesiaan Alfredo Roca (87) behoort tot de priesters met wie het contact is verloren, aldus zijn confrater in Addis Abeba. “Hij kwam in de jaren tachtig aan en was hier tijdens de oorlog tegen de communistische regering van Mengistu (Haile Mariam) en tijdens het conflict met Eritrea en heeft helaas veel ervaring met dit soort situaties.”

De gevechten in Tigray begonnen op 4 november toen minister-president Abiy Ahmed een militaire operatie startte tegen het Tigray People’s Liberation Front. Duizenden mensen zijn omgekomen en tienduizenden zijn naar het naburige Soedan gevlucht. Miljoenen mensen zijn ontheemd en hebben hulp nodig.