Rusland dreigt met verbod op religieuze organisaties

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Russische Ministerie van Justitie heeft een lijst gepubliceerd van 56 religieuze organisaties die zich schuldig zouden maken aan financiële onrechtmatigheden. Het gaat om protestantse, islamitische, boeddhistische, katholieke en zelfs orthodoxe o
20081114rusland

Het Russische Ministerie van Justitie heeft een lijst gepubliceerd van 56 religieuze organisaties die zich schuldig zouden maken aan financiële onrechtmatigheden. Het gaat om protestantse, islamitische, boeddhistische, katholieke en zelfs orthodoxe organisaties. De kans bestaat dat de organisaties verboden worden hoewel niet duidelijk wordt gemaakt waaruit de door hen gemaakte overtredingen bestaan.

Waarmemers noemen het alarmerend dat van de genoemde organisaties er niet een verbonden is met het patriarchaat van Moskou.

Volgens het protestantse Slavisch Centrum voor Wet en Recht (SCLJ) is de lijst bedoeld als een waarschuwing en is deze discriminerend voor religieuze minderheden.
Zowel de SCLJ als de mensenrechtenorganisatie Forum 18 hebben bij het Ministerie geprotesteerd tegen de gang van zaken, met name vanwege het gebrek aan transparantie.

De op de lijst genoemde organisaties zeggen dat ze met het Ministerie op geen enkele wijze contact hebben gehad voor de publicatie van de lijst.

Volgens SCLJ-lid Vladimir Ryakhovsky stelt het Ministerie zich discriminerend op ten opzichte van minderheidsgodsdiensten. Hij noemt het verdacht dat op de lijst niet een organisatie wordt genoemd die verbonden is met het patriarchaat van Moskou terwijl daartoe 309 van de 562 behoren. Volgens hem wordt de orthodoxe Kerk bewust uit de wind gehouden. De 56 organisaties wachten gespannen af of zij nog iets van het ministerie zullen horen over de reden van de vermelding op de lijst.

Hoewel het Ministerie heeft laten weten binnenkort met meer informatie te komen hebben Forum 18 en de SCLJ hun twijfels. De organisaties worden heen en weer geslingerd tussen het Ministerie van Justitie en het Ministerie voor Godsdienstzaken.

Ook de pers is nieuwsgiering. Vorige maand citeerde <i>Interfax</i> een ambtenaar die beweerde dat alle 56 zullen worden verboden omdat zij "er niet in geslaagd zijn de wettelijk voorgeschreven informatie en documenten aan het Ministerie ter beschikking te stellen".

Onder de organisaties zijn de Oekraïens-orthodoxe Kerk en de katholieke hulporganisatie Caritas in Novosibirsk. (KN/AsiaNews)