Rouw in Pakistan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Meer dan 500 mensen hebben in de Heilig Hartkerk in Gojra (Pakistan) diegenen herdacht die bij het recente anti-christelijk geweld omgekomen zijn. Tijdens de mis wapperden spandoeken met teksten als "wij begroeten de waardigheid van christelijke martelare
gojra-coffins-along-the-railroad

Meer dan 500 mensen hebben in de Heilig Hartkerk in Gojra (Pakistan) diegenen herdacht die bij het recente anti-christelijk geweld omgekomen zijn. Tijdens de mis wapperden spandoeken met teksten als "wij begroeten de waardigheid van christelijke martelaren" en "het bloed van de martelaren is het zaad van de Kerk".

Voor het altaar waren foto’s geplaatst van de christenen die begin augustus gedood werden. Bij de mis die gecelebreerd werd door parochiepriester Shafique Hadayat, was ook bisschop John Samuel van Faisalabad. "We leven in een wereld van religies die in strijd zijn met elkaar,"zei de bisschop. "Terwijl wij geloven dat degenen die gedood zijn voor hun geloof naar de hemel gaan, zijn er ook mensen die anderen vermoorden vanwege de belofte in de hemel te komen. Alleen het woord van God kan rust brengen in onze onrustige harten,"aldus de bisschop.

De mis werd ook bijgewoond door Shahbaz Bhatti, minister voor Minderheden. Aan het einde van de mis dankte de celebrant regeringsleden voor hun steun tijdens de tragische periode. "Het was de dodelijkste aanval op christenen in de geschiedenis van dit land, " zei hij. "Ik geloof dat hun bloed niet voor niets vergoten is en dat het zal leiden tot een opstand tegen de blasfemiewetten."

Zeven katholieken werden op 1 augustus levend verbrand toen een bende 68 huizen en twee kerken vernielden in Gojra. Aanleiding was de vondst van bladzijden voor een christelijk huis waar islamitische inscripties op stonden. Daarop werd het gezin beschuldigd van blasfemie tegen de islam. Het in meerderheid islamitische Pakistan kent blasfemiewetten die straf stelt op een belediging van de koran. Die kan oplopen tot levenslang en zelfs tot de doodstraf als iemand veroordeeld wordt omdat hij de profeet heeft beledigd.

Inmiddels heeft de politie 80 moslims opgepakt voor de aanvallen in Gojra en een politiepost ingericht in het plaatsje. Minister Bhatti deelde checks uit ter waarde van zes en een halve dollar. Hij riep ook christenen die gevlucht waren op terug te keren naar Gojra en kondigde aan dat de regering de vernielde huizen zal herbouwen.

Bron: KN / UCANEWS