Risico van aanslagen leidt tot strengere veiligheidsmaatregelen Katholieke Kerken in Nepal

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bij recente bomaanslagen op overheids- medewerkers in het zuiden van Nepal, is een dode gevallen en zijn er meer dan vijftig ge- wonden te betreuren. De aanslagen worden toegeschreven aan Hindoe-extremisten. De Katholieke gemeenschap in Nepal vreest...
20110804_Nepal01

Bij recente bomaanslagen op overheidsmedewerkers in het zuiden van Nepal, is een dode gevallen en zijn er meer dan vijftig gewonden te betreuren. De aanslagen worden toegeschreven aan Hindoe-extremisten. De Katholieke gemeenschap in Nepal vreest voor meer aanvallen.

Bedreiging

Pastoor Silas Bogati, van de Kathedraal in de hoofdstad Kathmandu, heeft aan alle Katholieken in het land gevraagd geen tassen mee de kerk in te nemen. "De recente bomaanslagen op verschillende overheidsdoelen zijn een bedreiging voor ons. Als iemand toch een tas wil meenemen, laat die dan door beveiligingspersoneel van de Kathedraal doorzoeken voor onze veiligheid." Volgens Bogati worden alle Katholieke gebouwen bedreigd. Hij dringt er bij lokale Katholieke gemeenschappen op aan de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. De pastoor is twee jaar eerder getuige geweest van een aanslag door hindoe-extremisten op de Kathedraal waarbij drie mensen zijn omgekomen.

Daders

De politie is er tot dusver nog niet in geslaagd de verantwoordelijken voor de bomaanslagen op te sporen. De bomaanslagen worden in verband gebracht met de extremistische NDA, het Nepalese verdedigingsleger dat uit hindoes bestaat. De groep is ondermeer verantwoordelijk voor eerdere aanslagen op de Kathedraal van Kathmandu, een moskee en op het hoofdkantoor van het Centrale partijcongres. De groep wordt ook beschuldigd van de dood van een Salesiaanse pater die een school leidde.

 

(Bron: KN/AsiaNews)