fbpx

Renovatie van het parochiaal centrum in Zemun

Project
Pater Jozo Duspara (55 jaar) van de parochie Zemun is een levende legende. Deze opgewekte en energieke priester is altijd bereid zijn mouwen op te stropen en te doen wat hij kan om de kleine kudde katholieken in Servië te bemoedigen. Katholieken maken in.
20091027_005

 

Pater Jozo Duspara

 

Pater Jozo Duspara (55 jaar) van de parochie Zemun is een levende legende. Deze opgewekte en energieke priester is altijd bereid zijn mouwen op te stropen en te doen wat hij kan om de kleine kudde katholieken in Servië te bemoedigen. Katholieken maken in Servië slechts 5,5% van de totale bevolking.

 

Gevolgen van oorlog

 

Zemun maakt deel uit van het pas opgerichte bisdom Srijem en ligt in het noorden van de republiek, dicht bij de grens met Kroatië en niet ver van Vukovar, waar tijdens de burgeroorlog hevig werd gevochten. Ook nu liggen er nog vele mijnenvelden, die nog niet ontmijnd zijn. Terwijl aan de Kroatische zijde van de grens, 14 jaar na het beëindigen van de burgeroorlog, de meeste kerken zijn hersteld, blijven de katholieke kerken en andere kerkeigendommen na jarenlange verwaarlozing tijdens het communistische tijdperk onaangeroerd. De parochie Zemun telt na schatting tussen de 3000 en 6000 katholieken. Vele van hen waren van Kroatische afkomst en werden verplicht om tijdens de burgeroorlog hun huizen te verlaten. Ook vandaag durven ze nog niet terug te keren. En zelfs het communisme laat vandaag nog sporen na. De Kerk in Zemun staat nog voor vele uitdagingen.

 

Nieuw parochiecentrum

 

Pater Jozo probeert het geloof van zijn kudde te versterken en de twijfelaars te bemoedigen. De onvermoeibare priester wil nu een oude woning naast de pastorie ombouwen tot parochiecentrum. Eigenlijk is het gebouw niet meer dan een schuurtje, dat bestaat uit twee opslagplaatsen. Het is de bedoeling de woning om te vormen tot een multifunctioneel centrum voor de samenkomst van misdienaars, koorleden, gezinsgroepen en studenten. Men wil er ook een parochiale bibliotheek in onderbrengen. Onder het dak plant de parochieherder een logement, waar arme studenten van het platteland tijdelijk kunnen verblijven, omdat ze zich geen kamer in de stad kunnen veroorloven. Met deze nieuwe functies wil pater Duspara de vorming van jonge katholieken een riem onder het hart steken. Hij wil van het centrum een open huis maken, waarin alle religies en nationaliteiten welkom zijn. Hij hoopt dat hiermee de eens zo actieve parochie nieuw leven wordt ingeblazen en dat mensen opnieuw aansluiting vinden met de Kerk.

 

Hij is er ook rotsvast van overtuigd dat het nieuwe parochiecentrum een waardevolle bijdrage kan leveren bij het succesvol samenleven van verschillende religieuze en etnische groepen in de stad. Waar ontmoeting mogelijk gemaakt wordt en waar een open sfeer heerst, kan iets moois en iets goeds ontstaan. Gedeelde activiteiten, daar gelooft hij sterk in, kunnen de vrede en het wederzijds begrip bevorderen. En dat is in Servië, dat tijdens de oorlog zo werd gekwetst, broodnodig. Kerk in Nood trekt daarvoor € 15.000 uit.

 

Projectcode: 449-01-19

 

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.