Renovatie van de parochiekerk in Racaciuni (Roemenië)

Project
De kleine katholieke parochie van Racaciuni is vast en zeker een soort recordhouder - 99% van de gelovigen komen naar de H. Mis op zondag, en zelfs op doordeweekse dagen zijn er nog altijd 70%! Onder hen zijn veel kleine kinderen en jongeren...
20120724romenie019

De kleine katholieke parochie van Racaciuni is vast en zeker een soort recordhouder – 99% van de gelovigen komen naar de H. Mis op zondag, en zelfs op doordeweekse dagen zijn er nog altijd 70%! Onder hen zijn veel kleine kinderen en jongeren. De bevolking in haar geheel is trouwens heel jong: een derde van de ongeveer 1850 inwoners van het dorp is jonger dan 18 jaar. De parochiepriester Eugen Ciuraru is heel erg blij met zijn levendige parochie. Hij schrijft: "Zelden heb ik als priester zoveel moeders met hun kinderen op de arm naar de kerk zien komen. En tijdens de H. Mis zijn er altijd wel een half dozijn andere mensen die hen helpen door zo nu en dan de kinderen van hen over te nemen."

De parochiekerk moet echter dringend gerenoveerd worden. Hij werd in 1930 door de parochianen zelf gebouwd van stenen en cementmortel. Maar in de winter is het binnen bitter koud en in de zomer veel te warm. Daarom moet hij worden geïsoleerd zodat de temperatuur dragelijk blijft. Bovendien moet alle elektrische bedrading worden vernieuwd, de houten banken worden vervangen en de muren kunnen wel een laag verf gebruiken. De laatste keer dat hij werd geverfd was in 1983. De gelovigen hebben zelf al een deel van het geld dat zij nodig hebben opgehaald. Maar Roemenië is allesbehalve een rijk land. De parochianen hebben wel al zelf met hun eigen middelen de bouw voor elkaar gekregen van een kleine parochieruimte voor godsdienstonderwijs. Dus Eugen Ciuraru heeft zich nu tot "Kerk in Nood" gewend voor hulp aan zijn uitzonderlijk goedbezochte kerk. "Kerk in Nood" heeft 10.000 euro beloofd.

Dit project is een voorbeeld van wat "Kerk in Nood" doet. Uw gift zal worden toegewezen aan dit of een soortgelijk project dat overeenstemt met de pastorale prioriteiten van "Kerk in Nood".

Projectcode : 423-01-19