Renovatie pelgrimhostel El Cobre (Cuba)

Project
2012 is een belangrijk jaar voor het eiland Cuba. Een reden is dat de Heilige Vader, Paus Benedictus XVI, het eiland zal bezoeken van 26 - 28 maart. Een andere reden is dat Cuba dit jaar de 400ste verjaardag viert van de ontdekking van het beeld van de Ma
20110303cuba014

2012 is een belangrijk jaar voor het eiland Cuba. Een reden is dat de Heilige Vader, Paus Benedictus XVI, het eiland zal bezoeken van 26 – 28 maart. Een andere reden is dat Cuba dit jaar de 400e verjaardag viert van de ontdekking van het beeld van de Maagd van de Liefde in het jaar 1612. Het werd drijvend op de golven gevonden door drie jonge mannen die op weg waren om zout te winnen in de baai van Nipe, en zij brachten het naar de stad El Cobre. Sindsdien heeft het kleine houten beeldje een belangrijke rol gespeeld in bijna alle belangrijke gebeurtenissen van de geschiedenis van het eiland. In 1916 riep Paus Benedictus XV, voorganger van de huidige paus, Onze Lieve Vrouw van El Cobre uit tot patrones van Cuba.

Ondanks het officiële athëistische communisme dat nu al meer dan 50 jaar politiek het land in zijn greep heeft, bleef dit kleine beeldje het vaste symbool van de eenheid van het Cubaanse volk. Het wordt zeer vereerd en niet alleen door katholieken, want "zelfs voor niet-gelovigen staat het symbool voor de Cubaanse nationaliteit en cultuur", volgens de woorden van aartsbisschop Dionisio Garcia Ibãëez van het zuidelijke bisdom van Santiago de Cuba.

Dit jaar wordt echter een veel grotere stroom pelgrims verwacht in El Cobre om Onze Lieve Vrouw in dit herdenkingsjaar te eren. Om chaos bij het heiligdom te voorkomen heeft de bisschoppenconferentie een maand van het jaar uitgekozen voor georganiseerde bedevaarten vanuit elke van de 11 bisdommen in het land. Veel pelgrims moeten lange afstanden afleggen om El Cobre te bereiken, dat in het verre zuidoosten van het eiland ligt. Vooral voor de pelgrims uit het westen van het eiland is de reis gewoon te lang om in één dag te worden afgelegd, dus moeten zij onderweg ergens overnachten. Hier komt nog bij dat veel voertuigen moeten worden gerepareerd want in Cuba zijn de meeste auto’s en bussen behoorlijk oud. De plaats die het beste kan dienen als tussenstop is de stad Camaguey, waar ook de zetel van het bisdom met dezelfde naam is gevestigd. Het gebouw dat hiervoor werd aangewezen, dat ook een eigen kapel heeft, behoeft echter uitgebreide renovatiewerkzaamheden en tegelijkertijd moet de ruimte worden aangepast om twee slaapzalen te maken, een voor vrouwen en een voor mannen.

"Kerk in Nood" helpt de kosten te dekken met een bijdrage van 4.800 euro.

Projectcode: 216-08-19

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.