Renovatie kerken van de St. Jozefparochie (Ecuador)

Project
De parochie van St. Jozef ligt in een wijk in het noordwesten van de havenstad Guayaquil, die, met een bevolking van 2,5 miljoen inwoners, groter is dan de hoofdstad Quito. De parochie bedient een bevolking van bijna 37.000 mensen, ...
20120703equador002

De parochie van St. Jozef ligt in een wijk in het noordwesten van de havenstad Guayaquil, die, met een bevolking van 2,5 miljoen inwoners, groter is dan de hoofdstad Quito. De parochie bedient een bevolking van bijna 37.000 mensen, die hier van overal uit het land naartoe komen. De meesten zijn naar de grote stad getrokken om aan de armoede te ontsnappen. Maar voor velen is de droom om ooit een beter leven te krijgen nog niet uitgekomen. Er heerst extreme armoede – en het misdaadcijfer is dienovereenkomstig.

De parochie telt vier kerken. In de kerk van O.L.V. van Montserrat is al drie keer ingebroken. De dieven stalen stoelen, muziekinstrumenten, godsdienstige voorwerpen en al het geld uit de collectebus. In 2011 heeft de lokale parochiegemeenschap verschillende campagnes gevoerd om geld in te zamelen zodat de muur rondom de kerk, die was bedoeld om ongewenste indringers buiten te houden, eindelijk kon worden afgebouwd. Er werd een tombola gehouden en allerlei andere spelletjes werden gespeeld waarmee bijna 2400 euro werd opgehaald om bouwmaterialen van te kopen. De werkzaamheden werden door de gelovigen zelf uitgevoerd. Toch was er nog steeds niet genoeg geld om het werk helemaal af te maken.

Ook in de parochiekerk zelf was al eens ingebroken. Ook hier hadden de dieven alles meegenomen waarvan ze dachten dat het waardevol was. Eigenlijk is de situatie hier erger dan in de kapel van O.L.V. van Montserrat, want het terrein is onbeschermd en omvat ook de pastorie en het parochiële medische centrum. Gevreesd wordt dat een volgende inbraak gemakkelijk het leven zou kunnen kosten aan een priester of andere personen in de parochie. Ook hier is een beschermende muur dringend nodig.

In de kapel van O.L.V. van Guadeloupe valt voorlopig nog niet veel te stelen, want er staat niet meer dan het gebouw zelf. Er kunnen 200 gelovigen in, maar de muren zijn nog niet geschilderd, er is nog geen altaar, er zijn nog geen stoelen, geen elektrische bedrading, geen ramen, geen deuren – laat staan schilderijen of heiligenbeelden, of zelfs een tabernakel.

Pedro Merejildo Borbor, de parochiepriester, heeft zich tot ons gewend om steun voor zijn armoedige parochie. Wij zijn voornemens hem te helpen met 12.000 euro.

"Dit project is een voorbeeld van wat ons werk inhoudt. Uw donatie zal hieraan of aan een ander soortgelijk project worden toegekend dat in overeenstemming is met de pastorale prioriteiten van Kerk in Nood"

Projectcode: 217-01-19