Renovatie huis Zusters van O.L.Vrouw in Kanjiza (Servië)

Project
De stad Subotica, de tweede stad van de regio Vojvodina, in het Noorden van Servië, ligt maar 10 km. van de grens met Hongarije. Het is de enige stad in Servië waar...

De stad Subotica, de tweede stad van de regio Vojvodina, in het Noorden van Servië, ligt maar 10 km. van de grens met Hongarije. Het is de enige stad in Servië waar de inwoners bijna allemaal katholiek zijn, en het is dan ook de bisschopszetel van het bisdom met dezelfde naam.

Er leven ongeveer één half miljoen katholieken in Servië, waarvan meer dan 300.000 in het bisdom Subotica. In dit gebied is de bevolking samengesteld uit Serviërs, Kroaten, Slowaken, Hongaren, Duitsers, Roemenen en andere bevolkingsgroepen. Zij zijn orthodox, katholiek of protestant en leven vredig samen ondanks de talrijke conflicten die in de Balkan regelmatig de kop opsteken. De meeste katholieken in het gebied Vojvodina zijn Hongaren en Kroaten – en onder deze laatste zijn veel vluchtelingen die naar Servië zijn gevlucht tijdens de Balkanoorlogen.

De Servische regering heeft in 2005 een nieuwe wet aangenomen betreffende de godsdiensten, die de zeven nationaal erkende kerken en religies o.a. toestaat op school godsdienstonderwijs te geven. Vroeger was dat ondenkbaar, leggen de katholieke priesters die in Servië werken, ons uit. Dit is een ‘ fantastische stap voorwaarts, en zelfs een teken, want als de staat ons accepteert, moet ook de samenleving ons wel au serieux nemen’, zo beklemtonen zij eenstemmig.

Het katholieke godsdienstonderwijs wordt ook gegeven door zusters. In Kanjiza bijvoorbeeld niet ver van Subotica, waar drie zusters leven van de Congregatie van O.L.Vrouw. Zuster Sarolta geeft godsdienstles op school, zuster Rafaela is catecheet in de parochie. De derde zuster was ook catecheet maar ze is ziek geworden en kan momenteel geen les geven.

Het huis waarin de zusters wonen, dient trouwens al tientallen jaren als parochiecentrum voor jongeren, vooral meisjes. De zusters leiden verschillende groepen, geven muziekles, hebben een Caritasgroep opgericht en bekommeren zich om gehandicapte kinderen. In de toekomst zouden ze graag onderdak en goede verzorging willen bieden aan bejaarde zusters.

Momenteel hebben ze echter een probleem met hun huisvesting, want in het huis waarin zij wonen dringt overal vocht naar binnen, met gevaar voor de constructie van het hele gebouw. Bovendien kan het leiden tot gezondheidsproblemen van de bewoonsters. Daarnaast zijn de verwarmingskosten er door gestegen, want om de vochtigheid te temperen moet er harder worden gestookt. De zusters hebben onze steun gevraagd om hieraan iets te doen en wij hebben hun 6000 beloofd voor het aanbrengen van vochtisolatie in hun woning.

Projectcode: 449-05-19

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.