Renovatie gebouw paters Franciscanen in Istanbul (Turkije)

Project
Het huidige Turkije is gelegen in een gebied, dat kan worden beschouwd als "de wieg van het Christendom". Hier ontstonden al ten tijde van de apostelen de eerste christelijke gemeenschappen. Alle zeven in de Openbaring van Johannes genoemde christelijke g
ACN-20150114turkey18373

Project in Turkije
Het huidige Turkije is gelegen in een gebied, dat kan worden beschouwd als "de wieg van het Christendom". Hier ontstonden al ten tijde van de apostelen de eerste christelijke gemeenschappen. Alle zeven in de Openbaring van Johannes genoemde christelijke gemeentes liggen hier. De Moeder van God, Maria, zou hier haar laatste levensjaren op aarde in Efese hebben doorgebracht, net als de apostel Johannes. Het huis waarin de Moeder van God geleefd zou hebben, is een bedevaartsoord.

Historische plaatsen
Tarsus, de geboorteplaats van de apostel Paulus, ligt ook in wat nu Turkije is. En verder mogen we ook de Kerkvaders niet vergeten, zoals de heilige Basilius de Grote en zijn broer de heilige Gregorius van Nazianze, de heilige Polycarpus van Smyrna of de heilige Ignatius van Antiochië, die allemaal uit het huidige Turkije afkomstig waren. En dan zijn er nog de gebeurtenissen van grote kerkhistorische betekenis, zoals bijvoorbeeld de Concilies van Nicea en Constantinopel.

Minder Christenen
Honderd jaar geleden was 25% van de inwoners van Turkije nog Christen. Op een bevolking van slechts elf miljoen mensen, waren dat drie miljoen Christenen. Tegenwoordig heeft Turkije 74 miljoen inwoners, waarvan er nog maar 200.000 Christen zijn, en volgens de cijfers van het Vaticaan, zijn daarvan ongeveer 53.000 katholieken van verschillende riten.

Oudste kerk van Istanbul
Het Apostolische Vicariaat van Istanbul telt ongeveer 15.000 gelovigen. Een van de weinige Rooms-katholieke kerken in Istanbul is de kerk van "Sancta Maria Draperis". Tegelijkertijd is dit de oudste Rooms-katholieke kerk van de Turkse hoofdstad. Al sinds de 18e eeuw is het de zetel van een parochie die aan de orde van de Franciscanen is toevertrouwd. Tegenwoordig zijn hier vier paters werkzaam. Vroeger stond op deze plaats al een katholieke kerk, maar die werd meerdere malen door brand of aardbevingen verwoest en weer opgebouwd. Bij al deze ongelukkige gebeurtenissen bleef de icoon van de Moeder Gods ongedeerd.

Hertel van aanwezigheid
De kerk staat in het belangrijkste voetgangersgebied van Istanbul en is zo een belangrijk symbool van de katholieke aanwezigheid in deze wereldstad. Een deel van het gebouw werd in de afgelopen jaren verhuurd. Pas sinds kort kunnen de paters weer aanspraak maken op dat gedeelte van het gebouw. De Franciscanen zouden dit gedeelte van het gebouw graag als , gastenkamer, spreekkamer en parochiekantoor gebruiken. Aangezien zij niet rijk zijn en in een recent verleden al andere renovatiewerkzaamheden in hun klooster moesten worden uitgevoerd, hebben zij Kerk in Nood om steun verzocht. Wij hebben hun 30.000 euro beloofd.

Projectcode: 333-04-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.