Renovatie dak Karmelietessenklooster in Breznica Djakovacka (Kroatië)

Project
De Orde van de Karmelieten viert in het komende jaar de 500ste geboortedag van de Heilige Teresia van Avila, die samen met de H. Johannes van het Kruis de orde weer terugbracht naar zijn oorsprong. In 1970 werd zij als eerste vrouw in de Kerkgeschiedenis
20100205kroatien003


De Orde van de Karmelieten viert in het komende jaar de 500ste geboortedag van de Heilige Teresia van Avila, die samen met de H. Johannes van het Kruis de orde weer terugbracht naar zijn oorsprong. In 1970 werd zij als eerste vrouw in de Kerkgeschiedenis tot Kerkleraar uitgeroepen. Deze grote Spaanse heilige pleegde te zeggen: "het gebed is volgens mij niets anders dan een gesprek met een vriend, met wie we graag vaak alleen samenkomen om met hem te praten, omdat hij ons liefheeft."

Vriendschap met God
In deze vriendschap met God leven in vele landen in de wereld de Karmelieten en Karmelietessen. Kerk in Nood steunt al 25 jaar de Karmelietessen in het klooster van St-Josef in Breznica Djakovacka in Kroatië. Intussen leven er 25 zusters in het klooster. Zij leven afgesloten van de wereld en wijden zich volledig aan het gebed voor de noden in de hele wereld.

Tegen alle hoop in
Kroatië is weliswaar in 2013 tot de EU toegetreden, maar dat heeft de zusters niets opgeleverd. Ondanks hun bescheiden levenswijze stijgen de kosten voor het levensonderhoud voortdurend. En nu hebben de Karmelietessen daarbij nog een ander probleem: het dak boven hun terras is beschadigd en laat water door. Het onderste gedeelte van het gebouw wordt daardoor steeds meer doordrongen van vocht. Dat is schadelijk voor het gebouw, maar ook voor de gezondheid van de zusters, van wie sommigen sowieso al ziek en op hoge leeftijd zijn. Daarom hebben de zusters Kerk in Nood om hulp gevraagd voor de renovatie van het dak. Zij schrijven ons: "Wij weten dat bijna overal in de wereld economische crisis heerst en dat velen aan uw deur kloppen en om hulp vragen. Maar wij hopen zoals de Heilige Paulus zegt, "tegen alle hoop in" (Rom. 4,18), dat de Heer weet hoe het met ons staat en dat Hij ons via u het voor ons leven en werk noodzakelijke zal verschaffen. Moge de Heer uw inzet om het goede te doen en nood te lenigen, rijkelijk zegenen!"

Levend teken
Pater Werenfried van Straaten, de stichter van Kerk in Nood, zei altijd weer hoe belangrijk het was om de contemplatieve kloosterzusters te ondersteunen: "Deze onbekende zusters, die u ondersteunt zijn onmisbaar voor het Hemelrijk. Zij zijn het levende teken dat ons naar God voert." Wij zijn ervan overtuigd dat onze weldoeners de zusters niet in de steek zullen laten en wij hebben beloofd met 20.000 euro te zullen helpen.

Projectcode: 441-06-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.