Religieuzen actief tegen mensenhandel

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Elk jaar worden meer dan een miljoen mensen, meestal vrouwen en meisjes, ontvoerd om daarna als slaven te worden uitgebuit. Religieuzen van verschillende congregaties...
20111213mensenhandel01

Elk jaar worden meer dan een miljoen mensen, meestal vrouwen en meisjes, ontvoerd om daarna als slaven te worden uitgebuit. Religieuzen van verschillende congregaties en nationaliteiten hebben het netwerk Talitha Kumi opgezet om deze praktijk te bestrijden.

Het netwerk wordt gecoördineerd door de International Union of Superiors General.

"Dit netwerk is verantwoordelijk voor het bevorderen en delen van de middelen die wij religieuzen al hebben in het voorkomen van en aandacht vestigen op mensenhandel," zegt Zuster Estrella Castalone, projectcoördinator van Talitha Kumi. "Wij verzetten ons tegen deze mensenhandel door, waar mogelijk, hulp te bieden en slachtoffers en de meest kwetsbaren te beschermen." De katholieke Kerk heeft al een waardevol middel in de strijd tegen mensenhandel: de toewijding en betrokkenheid van de religieuzen.

"Wij zijn zusters en bewegen ons binnen de grenzen van het religieuze leven," aldus zuster Estrella. "Wij kunnen niet in het midden van de nacht naar een club gaan om een prostituee te redden die daar naar toe gebracht is. Maar wij kunnen ons concentreren op preventie, we kunnen met mensen praten, want wij hebben daarvoor gerekruteerde studenten." Mensenhandel levert de criminele organisaties die zich op internationale schaal bezighouden met mensenhandel miljoenen dollars op.

"Criminele organisaties vertrappen de waardigheid van de mens door hun handel die perfect georganiseerd is," zegt zuster Estrella. "Ze gaan zeer efficiënt te werk. Om hen aan te pakken zullen wij, religieuzen, leken en alle mensen van goede wil, samen moeten werken." De religieuzen zijn met name aanwezig op plaatsen waar armoede heerst. Het netwerk Talitha Kumi waarschuwt potentiële slachtoffers van mensenhandel. Ze streven ernaar de cyclus van ontvoering, uitbuiting en lijden te doorbreken.

(Bron: Romereports.com/Foto: ThomasWanhoff ccby)