Religieuze extremisten Nigeria "vormen minderheid"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De religieuze extremisten die Nigeria in toene- mende mate in de ban van geweld houden vormen een minderheid. Dat is de inschatting van Kardinaal...
20120405_nigeria01

 

De religieuze extremisten die Nigeria in toenemende mate in de ban van geweld houden vormen een minderheid.

Dat is de inschatting van Kardinaal Jean-Louis Tauran, president van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog.

Meerderheid wil vrede

De overgrote meerderheid van de bevolking wil vreedzaam samenleven, aldus Tauran na een bezoek aan het West-Afrikaanse land tegenover Radio Vaticaan. Er zijn slechts enkele Islamitische groepen en enkele Katholieken die daar anders over denken.

De Kerk mag niet volstaan met het veroordelen van de aanslagen en het geweld. Zij moet jonge mensen in de gelegenheid stellen elkaar te ontmoeten. Tauran wees erop dat tussen de autoriteiten van beide religies reeds vaste contacten bestaan. Aan de basis ontbreekt echter nog de dialoog.

Vitaal

De Kardinaal uitte zich blij verrast over de vitaliteit van de Katholieke Kerk in Nigeria. Hij noemde een project in het Centraal-Nigeriaanse aartsbisdom Jos waar Christelijke en Islamitische jongeren gezamenlijk worden opgeleid tot timmerman. Dat zijn hoopvolle tekenen voor de toekomst, aldus Tauran. In de stad Jos is het de laatste jaren herhaaldelijk tot bloedige incidenten gekomen tussen Moslims en Christenen.

Terreur

Bij aanslagen door Moslimextremisten zijn sinds begin dit jaar minstens 275 mensen omgekomen. De meeste aanslagen zijn opgeëist door de terreurbeweging Boko Haram die van Noord-Nigeria een Islamitische theocratie wil maken.

Nigeria heeft met 155 miljoen mensen de meeste inwoners van alle Afrikaanse staten. Meer dan de helft van de bevolking is Islamitisch. Het Christelijk bevolkingsaandeel wordt op 40 tot 48% geschat. Het Noordelijk deel is overwegend Islamitisch, het Zuiden Christelijk.

Boko Haram heeft begin dit jaar aangekondigd het Noordelijk deel van alle Christenen te zullen zuiveren. Daarbij zijn vooral Christelijke vrouwen tot doelwit verklaard. Door die te ontvoeren, te verkrachten of te vermoorden zouden Christelijke gezinnen zich gedwongen zien te vluchten of zich tot de Islam te bekeren.

 

Bron: KN, foto: urbanchristiannews.com