De islamitische regeringspartij Ennahda in Tunesië wil niet de sharia invoeren, maar wil de oude grondwet, die de islam als staatsgodsdienst erkent, behouden. Dat maakten partijleider Rashid al-Ghannushi en zijn woordvoerder Ameur Larayed maandag bekend.
Tienduizend ultraconservatieve salafisten protesteerden zondag voor de invoering van de sharia als basis van de Tunesische wetgeving.
Volgens al-Ghannushi zijn duurzame constituties "niet gebaseerd op 51 procent van de stemmen". "De islam is gebaseerd op consensus", stelde hij. "Over de sharia hebben de Tunesiërs momenteel geen overeenstemming."
Vanuit de zakenwereld klinkt de vrees dat ultraconservatieve islampolitiek het toerisme in gevaar kan brengen.
Ennahda’s standpunt is van groot belang; de partij heeft veertig procent van de parlementszetels. Salafistische moslims daarentegen zijn niet vertegenwoordigd in het parlement. Tunesië is het meest seculiere Arabische land. De invoering van de sharia zou een totale ommekeer betekenen.
Volgens hoogleraar theologie en islamologie aan de Katholieke Universiteit in Beiroet pater Samir Khalil Samir s.j. is het standpunt van Ennahda een positieve ontwikkeling. Hiermee zou Tunesië een voorbeeld voor andere Arabische landen kunnen zijn die te maken hebben gehad met de Arabische Lente.
Volgens Samir proberen ultraconservatieve moslims de Tunesische maatschappij al enige tijd te beïnvloeden. "Grotere fundamentalistische invloed zou tot een breuk in het land kunnen leiden. Het is belangrijk dat de sharia geen doorgang krijgt, want dat zou de deur openen voor ander extremisme. Zo hebben de salafsiten vrouwen op de Manouba Universiteit een maand lang gedwongen om een hoofddoek te dragen. Ze hebben ook gezegd het protest voor de invoering van de sharia met honderdduizenden mensen voort te zullen zetten."
Samir benadrukt dat het belangrijk is om te weten dat Tunesië het meest seculiere Arabische land is, met een van de hoogste niveaus van ontwikkeling. "De grondwet van 1959 scheidt de staat van islamitische wetgeving. Het zou een totale ommekeer voor Tunesië betekenen als de salafisten hun zin krijgen", aldus Samir.
(Bron: Katholiek Nieuwsblad/AsiaNews/Trouw)