Regeringsfunctionaris: "Referendum Sudan kan niet doorgaan"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het referendum in januari over de toekomst van Zuid-Sudan kan niet worden gehouden vanwege onenigheid over wie wel en wie niet mag stemmen. Dat heeft een lid van de regeringspartij in het noorden van Sudan gezegd. De interim regering...
20101018sudan01

Het referendum in januari over de toekomst van Zuid-Sudan kan niet worden gehouden vanwege onenigheid over wie wel en wie niet mag stemmen. Dat heeft een lid van de regeringspartij in het noorden van Sudan gezegd. De interim regering van het zuiden verwierp deze conclusie. Bovendien wezen zuidelijke bestuurders erop dat de bewoners in het zuiden niet de toestemming van de regering nodig hebben om een referendum te houden.

Het geschil over het referendum vormt de kern van het getouwtrek om Abyei tussen leiders in het noorden en zuiden. Abyei, gelegen op de grens tussen noord en zuid, is een gebied dat rijk is aan grote olievelden. Zoals vastgelegd in een vredesakkoord uit 2005 stemt Zuid-Sudan op 9 januari of het bij het noorden wil blijven of een nieuw onafhankelijk land wil worden. Voor de bevolking van Abey staat er dezelfde dag een referendum op de rol of zij bij het noorden willen blijven of zich bij het zuiden aansluiten. De bewoners van Abey zijn semi-nomadische Arabieren die zich verwant voelen met het noorden. Tijdens onderhandelingen in Ethiopië onder toezicht van internationale bemiddelaars, is niet vastgesteld wie wel en wie niet mag stemmen in het referendum in Abyei. Dit betekent eigenlijk dat het referendum niet op 9 januari plaats kan vinden. In de aanloop naar het referendum zijn verschillende gemeenschappen in Abyei tegenover elkaar komen te staan.

Dreigen

De zuidelijke bestuurder Deng Arop Kuol van de regerende partij in het zuiden zei dat de bevolking van Abyei haar eigen referendum houdt en dat de internationale gemeenschap wordt uitgenodigd om daarbij waar te nemen. "We dringen erop aan dat het referendum wordt gehouden", zei Kuol. Het punt van geschil vormt de vraag of de semi-nomadische Arabische stam Misseriah mag stemmen. Volgens het zuiden mag de stam dat niet en heeft het noorden met opzet grote aantallen stamleden in het gebied gevestigd om de uitslag van het referendum te beïnvloeden. De stam zelf zegt ondertussen Abyei als hun thuis te beschouwen en dreigt met geweld als stamleden hun stem niet mogen uitbrengen. (Bron: Novum/AP)