Record aan vervolgingen Indiase Christenen

donderdag, 07 september 2017
Nieuws
Christenen in India hebben in de eerste helft van 2017 bijna net zo veel aanslagen te verduren gehad als in heel 2016.
india02

In een nieuw rapport schrijft de organisatie Open Doors dat er in de eerste zes maanden van dit jaar 410 gevallen van aanvallen op Christenen zijn gerapporteerd. In 2016 ging het om 441 gevallen in het hele jaar.

Vierentachtig van deze gevallen hadden een gewelddadig karakter. Hiervan zouden er tweeëndertig zeker met de dood zijn afgelopen, ware het niet dat er tijdig medische hulp kon worden geboden.

Eén van de lokale partners laat aan Open Doors weten dat de Indiase regering niet overgaat tot strafvervolging van de daders. Dat moedigt hen aan om Christenen zelfs vaker aan te vallen.

“Als extremisten er bij Christenen op los slaan, raken deze meestal gewond aan hun hoofd of andere vitale lichaamsdelen. In één geval eerder dit jaar werd het slachtoffer met een zwaard op zijn hoofd geslagen. Hij bloedde aanmerkelijk en was zwaar gewond. Het maakt de aanvallers niet uit of iemand sterft. Zij weten dat zij niet gestraft zullen worden, omdat de regering (en vervolgens ook de rechter) hun kant kiest. In de meeste gevallen gaan de daders vrij uit”, aldus deze partner.

Sommige Christenen worden weliswaar niet fysiek aangepakt, maar sociaal gezien betalen zij wel een zware tol voor het feit dat zij Christus volgen. Veel Christenen worden zo buiten de gemeenschap gesloten, of gedwongen hun huis te verlaten uit vrees voor hun veiligheid, aldus het rapport. Hindoe-extremisten zijn de belangrijkste daders van deze vervolging. De Indiase regering heeft het in haar beleid over godsdienstvrijheid en secularisme. Maar zij wordt gedomineerd door de nationale Hindoepartij, de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). De leiders omarmen het Hindoeïsme steeds vaker en tonen steeds minder tolerantie tegenover andere religies, in het bijzonder het Christendom.

Eén Christelijke leider vertelde dat hij ooit een Hindoe nationalist was geweest en toen zelf ook achter Christenen aan zat, alvorens te besluiten om Christus te volgen. “Voordat ik mij bekeerde was ik een overtuigde Hindoe. Ik sloot mij aan bij de RSS en begon met hen samen te werken. De partij volgt de Hindutva-ideologie en gelooft dat, als de Christenen niet in de gaten worden gehouden, zij alle Hindoe’s in het land zouden proberen te bekeren. Hindutva zou op die manier haar eigen identiteit kwijtraken”, zo liet hij Open Doors weten. “Vandaar dat de RSS haar best doet om Christenen ervan te weerhouden om over hun geloof te preken. Ze gaan daarin echt tot het uiterste. Zelf vervolgde ik veel Christenen, totdat ik tot het Christelijk geloof kwam en besefte waar ik mee bezig was geweest.”

Indiase Christenen vechten terug door te lobbyen bij hun vertegenwoordigers in de regering. De National Council of Churches in India (NCCI), welke 14-miljoen Protestantse en Orthodoxe Christenen vertegenwoordigt, schreef niet zo lang geleden een open brief aan premier Narendra Modi, in de hoop dat deze de vervolgingen zou veroordelen. Sinds het schrijven van de brief heeft de Indiase regering geen actie ondernomen.