Rechter spreekt katholieken vrij van kindermisbruik

vrijdag, 13 januari 2017
Nieuws
Een Indiase rechtbank heeft een katholieke priester, een religieuze en een werknemer vrijgesproken van de verkrachting van een negenjarige.

Volgens de rechter zijn de drie vals beschuldigd, meldt AsiaNews. Pater Joseph Dhanaswami, directeur van een school in het bisdom Ambikapur in de deelstaat Chhattisgarh, kwam maandag vrij na zestien maanden gevangenschap.

Initimidatie
Voorzitter Sajan K. George van de Global Council of Indian Christians (GCIC) is blij met het vonnis. Volgens hem is de zaak kenmerkend voor de “aanhoudende intimidatie van de christelijke minderheid in onderwijsinstellingen, met name in de centraal-Indiase deelstaat die wordt geleid door de nationalistische hindoepartij BJP.

Op 11 september 2015 werden pater Dhanaswami, zuster Christ Maria en schoolmedewerkster Philomena Kerketta gearresteerd. Zij werden beschuldigd van seksueel misbruik van een leerlinge. De moeder van het meisje had een klacht ingediend tegen de drie en bij forensisch onderzoek zouden zaadsporen op de onderkleding van het meisje zijn aangetroffen. Volgens een onderzoeksarts wezen verwondingen op een verkrachting.

Smaad
Katholieke leiders verwierpen de beschuldigingen onmiddellijk en verklaarden dat deze uitsluitend waren bedoeld om het imago van christenen te schaden. Volgens de beschuldigde schooldirecteur leed het meisje aan eczeem, onder meer op het onderlichaam en vroeg of de rode plekken die de arts had aangetroffen niet gewoon het gevolg waren van de huidaandoening. De moeder en lokale hindoe-extremisten bleven bij hun beschuldigingen en na de arrestaties werd de school door nationalistische hindoe’s met stenen bekogeld. Sinds in 2003 de BJP het in de deelstaat voor het zeggen heeft “zien wij de aanvallen op christenen toenemen, en nog meer sinds 2014 toen de BJP ook de centrale regering vormde”, aldus Sajan George.

Herbekeringen
Vijf dorpen in het district Bastar hebben sindsdien een verbod ingevoerd op niet-hindoeïstische religieuze activiteiten of gebed. In het gebied worden regelmatig ceremonies gehouden waarbij christenen, vaak onder dwang, weer terugkeren naar het hindoegeloof.

Bron: Katholiek Nieuwsblad – AsiaNews