Het jaarlijkse rapport over Godsdienstvrijheid in de Wereld van Kerk in Nood is woensdag in Rome gepubliceerd. Het toont aan dat de situatie in veel landen ernstig is, bijzonder in Aziatische landen. In het Midden-Oosten, vertegenwoordigt in het bijzonder Irak de vervolgde Kerk. Zoals de laatste tijd heeft laten zien is er in dat land sprake van welhaast systematische vervolging van Christenen.
In Egypte zijn er in 2009-2010 veel voorvallen van geweld geweest tegen de Christelijke minderheid, ondanks het feit dat het een toeristisch land is. Libanon bewijst hoe moeilijk het is voor religieuze leiders om het land binnen te komen. De situatie van de Christenen in het door Hamas gecontroleerde Gaza wordt steeds problematischer. Er zijn voorbeelden van expliciete vervolging van Christenen. Ook in India neemt etnisch en religieus geweld toe. Het jaar 2009 was daarvoor illustratief. Niettemin is China een van de landen waar religieuze vrijheid in al zijn verschijningsvormen is verboden. Opgemerkt moet echter worden dat informatie over de exacte situatie in dat land moeilijk te achterhalen is. De staat is officieel atheïstisch en onderdrukt alle vormen van godsdienst door arrestaties en opsluiting in concentratiekampen. Een duidelijk voorbeeld is het geval van mgr. Julius Jia Zhiguo. Deze ondergrondse bisschop van Zhengding (provincie Hebei) werd in maart 2009 door vijf politie-officieren opgepakt en 15 maanden later weer vrijgelaten.
Fundamentalistische moslims
In Pakistan wordt de blasfemie wet als een wapen ingezet tegen religieuze minderheden, vooral christenen zijn het slachtoffer van fundamentalistische moslims. In Afghanistan is de regering niet in staat echte godsdienstvrijheid te garanderen. In Blangladesh, waar de islam ook staatsgodsdienst is, zijn veel gevallen van discriminatie tegen minderheden opgetekend. Viligheidstroepen hebben weinig interesse in het beschermen van deze slachtoffers. (Bron:AsiaNews)