Radio Wa: een nieuw leven voor kindsoldaten in Oeganda

Project
"We houden van je, Robert. Kom alsjeblieft weer naar huis! Papa, mama, je broers en zussen" Zo maar een berichtje geplukt uit het kinderuurtje van de katholieke 'Radio Wa' van het bisdom Lira in het noorden van Oeganda. Het zijn berichten voor kinderen d
radio_wa_oeganda_small

Thuiskomen


"We houden van je, Robert. Kom alsjeblieft weer naar huis! Papa, mama, je broers en zussen…" Zo maar een berichtje geplukt uit het kinderuurtje van de katholieke ‘Radio Wa’ van het bisdom Lira in het noorden van Oeganda. Het zijn berichten voor kinderen die door rebellen van het zogenaamde Verzetsleger van de Heer, het Lord’s Resistance Army (LRA), werden ontvoerd en gedwongen zijn om kindsoldaten te worden. Vele kinderen die het overleefden, durven niet meer naar huis terugkeren nadat ze door de rebellen werden verplicht om buren en zelfs nauwe familieleden uit te moorden of hun huizen plat te branden. Het is een bewuste strategie van de rebellenleiders om het voor de kinderen onmogelijk te maken naar huis terug te keren. Andere kinderen durven gewoon niet te ontsnappen aan hun gewelddadige ontvoerders. Met de radio-uitzendingen hoopt de katholieke Kerk de kinderen moed in te spreken zodat ze naar huis terug durven. Aan het kinderuurtje ‘Kariboe’, dat ‘Welkom’ betekent, werken ook vroegere kindsoldaten mee, die ontsnapt zijn. Ze vertellen het verhaal van hun nieuwe leven in de hoop de andere kinderen een hart onder de riem te steken. En er wordt naar geluisterd tot ver in de bush. Meer dan 1.500 kindsoldaten zijn erin geslaagd te ontsnappen omdat Radio Wa hen de moed en het perspectief gaf van een nieuw leven. De rebellen waren daar zo kwaad over dat ze in september 2002 het radiostation aanvielen en in brand staken. Gelukkig bleef de zendermast intact en kon ‘Radio Wa’, wat ‘Onze Radio’ betekent, verder uitzenden en bijdragen tot de vrede en de verzoening in Oeganda.

Kinderen seksslaven voor rebellen

Het conflict tussen het rebellenleger, o.l.v. Joseph Kony, en het Oegandese leger, is nu al meer dan 20 jaar gaande. Het is één van de langst durende oorlogen in Afrika. Er is een grote nood aan heling, verzoening en wederopbouw. Op een bepaald moment woonde de helft van de Noord-Oegandese bevolking in vluchtelingenkampen uit angst voor de ontvoeringen en de massaslachtingen. Schattingen spreken van 2 miljoen ontheemden en 30.000 ontvoerde kinderen, die als kindsoldaten werden ingelijfd of dienden als seksslaafjes voor de rebellen, die zich in het oerwoud hadden verschanst. Na 2008 verbeterde de situatie enigszins, maar tot een echte vrede kwam het nooit omdat Joseph Kony niet opdaagde bij de officiële ondertekening van het vredesakkoord. Eén van de eisen van de rebellenleider was overigens het stopzetten van het kinderprogramma van Radio Wa, wat meteen grote vraagtekens zette bij de oprechtheid van de rebellen.

Radio geeft hoop

Hoewel Radio Wa maar over een heel bescheiden studio beschikt en het aantal medewerkers beperkt is, heeft de zender al ongelofelijke diensten geleverd aan de bevolking. Zo zendt de radio ook een wekelijkse soapserie uit waarin thema’s als aids, huishoudelijke geweld, gezinsgebonden onderwerpen, alcoholisme, de terugkeer uit de vluchtelingenkampen en de opbouw van een nieuw leven op een leuke manier aan bod komen. Maar het uitgangspunt is wel steeds de katholieke leer en de waarden van het Evangelie. Een andere uitzending behandelt de gevaren van hekserij, waarin voormalige tovenaars de trucs uitleggen die ze vroeger gebruikten om mensen te misleiden. Het is een belangrijk thema, want er zijn recent enkele gevallen gemeld, waarbij kinderen werden geofferd in het geloof dat dit welvaart en rijkdom zou brengen. Ook de verspreiding van aids nam nog toe omdat veel mensen geloven dat hekserij of een vloek aan de basis ligt van de besmetting.

Er zijn ook programma’s voor vrouwen en gevangenen. En af en toe spreekt de bisschop Giuseppe Franzelli (foto rechts) de bevolking toe over actuele thema’s. Per gelegenheid verzorgt het radiostation ook live-uitzendingen tijdens evenementen en Kerkelijke vieringen. Op dit moment heeft het station een bereik van 200 km, zodat toch een groot deel van de bevolking profiteert van de programma’s.

Maar het radiostation beschikt over zeer verouderde apparatuur. De teksten worden nog steeds voorbereid op papier en ook de opnametechnologie is niet meer van deze tijd. Het is een arbeidsintensieve, tijdrovende en zeer dure aangelegenheid. Computers zouden het veel gemakkelijker maken bij de voorbereiding van de radioprogramma’s. En de bisschop wil ook dat de ploeg beter opgeleid wrodt, zodat de dienstverlening van het radiostation voor Noord-Oeganda nog beter wordt. Bovendien is het één van de armste bisdommen in Oeganda en leeft het bisdom van dag tot dag. Kerk in Nood draagt graag €4.300 bij voor apparatuur en opleiding van de radiomedewerkers en ziet het als een verstandige investering in de hoop voor een groot deel van de bevolking.

Project code: 158-08-69

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.