Radicale Moslims willen kerk sluiten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Radicale Moslims op het Indonesische eiland Java willen dat een Katholieke kerk gesloten wordt, meldt de Jakarta Globe. De groep die zich de "Moslimgemeenschap van...
20111222Indonesie01

Radicale Moslims op het Indonesische eiland Java willen dat een Katholieke kerk gesloten wordt, meldt de Jakarta Globe.

De groep die zich de "Moslimgemeenschap van Parung Bogor" noemt, eiste tijdens een demonstratie voor de Johannes de Doperkerk in Parung Bogor onmiddellijke beëindiging van alle religieuze activiteiten. De groep zou de steun hebben van de lokale overheid van Parung Bogor, een plaats even ten zuiden van de hoofdstad Jakarta.

Vergunning

De zes jaar oude kerk zou volgens een gemeentefunctionaris zonder vergunning zijn gebouwd. De Johannes de Doperkerk is daarmee de tweede kerk in Bogor die door radicale Moslims met sluiting wordt bedreigd.

Vorig jaar vierde de parochie vanwege de vergunningkwestie de Kerstplechtigheden op straat.

Sinds december vorig jaar weigert de burgemeester van Bogor het vonnis van het Indonesische Hooggerechtshof uit te voeren om de Protestantse Jasmijngemeenschap toe te staan weer gebruik te maken van haar nieuw gebouwde kerk.

Uit protest houdt de geloofsgemeenschap sindsdien haar diensten ‘s zondags op straat.

Bescherming

De katholieke parochie kon de plechtigheden van afgelopen Goede Week en Pasen alleen onder zware politiebescherming vieren. Radicale Moslims hadden met aanvallen gedreigd.

Ter bescherming tegen de fundamentalisten hadden Islamitische burgemeesters uit omliggende gemeentes de plechtigheden ook bijgewoond.

Met de Kerstdagen zijn in heel Indonesië veiligheidstroepen paraat. Om de Christenen in Bogor een rustige Kerst te garanderen zouden komende feestdagen meer dan 6.000 man oproerpolitie klaarstaan.

De secretaris-generaal van de Indonesische Bisschoppenconferentie, Pater Benny Susetyo, noemde de demonstratie een "provocatie". Hij riep de Katholieke Indonesiërs op hun kalmte te bewaren en zich niet ongerust te maken over eventuele terreuraanslagen. De politie zal haar beschermende taak ook met de Kerst "professioneel uitvoeren", aldus de Pater.

Spanningen

Elk jaar nemen de religieuze spanningen toe rond Kerstmis. Vorige week vernielde een radicale Moslim die zich voordeed als pelgrim het mariabeeld in een bedevaartsoord op Midden-Java, vernielde een kruisbeeld en verschillende andere voorwerpen.

Volgens de Jakarta Globe is de toenemende druk van de islamisten inmiddels zo groot dat enkele corrupte politici zich recentelijk tegenover de rechter verdedigden met het argument dat zij steekpenningen hadden aanvaard met als doel het geld te besteden aan de bouw van een moskee.

Bron: Jakarta Globe/AsiaNews